Gemeente Weert

8 juli 2005

Acties zullen vaker plaatsvinden

BREDE CONTROLE-ACTIE FLATS SERVILIUSSTRAAT in Weert

Om daadwerkelijk iets te doen aan de overlast van o.a. junks en daklozen in en rond het appartementencomplex aan de Serviliusstraat in Weert, heeft vrijdagdagochtend 8 juli een gezamenlijke inzet plaatsgevonden van politie, vreemdelingentoezicht, gemeente, Stadstoezicht en woonmaatschappij Wonen Weert. De actie - die onaangekondigd geschiedde - was er in elk geval op gericht de leefbaarheid in dit deel van de wijk Keent te verbeteren en de gevoelens van onveiligheid weg te nemen die de buurtbewoners al geruime tijd hadden.

De overlast is al maanden een doorn in het oog van het gemeentebestuur en alle instanties die zich inzetten voor een betere leefomgeving in de Serviliusstraat en omgeving. Het Openbaar Ministerie is op de hoogte van de nu gehouden handhavingsactie.

De overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door junks en daklozen in en rond de flats, de aanwezigheid van drugsdealers en het feit dat die weer ongewenste personen aantrekken. Verder gedragen sommige huurders van de flats zich storend en vindt er illegale bewoning plaats.

Tijdens de inzet werd met name gecontroleerd op de aanwezigheid van junks, daklozen en illegaal in Nederland verblijvende personen, werden rijdende en geparkeerde auto's gecontroleerd en werden bepaalde personen preventief gefouilleerd. Ook werd nagegaan of er sprake was van dealen van drugs en nog niet betaalde boetes. Verder werden kelderboxen doorzocht op drugs (met een drugshond) en illegale bewoning en is gecontroleerd op ongeoorloofde dumping van huisvuil in de openbare ruimte. Wonen Weert heeft tijdens de actie de sloten in de kelderboxen vervangen om de toegang door onbevoegden tegen te gaan.

De actie leverde concreet het volgende beeld op:

. Een aanhouding van een persoon die nog een gevangenisstraf van 16 dagen had uitstaan . Een geldboete geïnd
. Een bewoner aangesproken op eerdere bedreiging . Een uitgeprocedeerde asielzoeker blijkt op een adres te wonen, maar was niet aanwezig. Nacontrole vindt plaats . Een proces verbaal voor het niet dragen van een autogordel . Een proces verbaal voor het op heterdaad betrappen van het laten poepen van een hond . Van de geparkeerde auto's in de straat bleken er 4 geen verzekering te hebben, 4 niet APK-gekeurd te zijn en had één auto een geschorst kenteken . Wonen Weert heeft 7 sloten vervangen of hersteld en 2 deurdrangers vervangen . Ook is er enig zwerfvuil opgeruimd
. Verder is een viertal tips binnengekomen die nader zullen worden onderzocht: o Twee tips over het dealen vanuit een woning o Een tip over fietsendiefstal
o Een tip over het ongeoorloofd in omloop zijn van sleutels van gezamenlijke ruimtes.

In totaal werd met ruim 20 personen aan de handhavingsactie deelgenomen. Het betrof mensen van de politie, de Vreemdelingendienst en vreemdelingentoezicht vanuit de Koninklijke Marechaussee, Wonen Weert, Stadstoezicht en het wijkteam van de gemeentelijke afdeling Onderhoud Openbare Ruimte. Ook burgemeester Jacques Niederer was aanwezig.

Het is de bedoeling dat dit soort acties vaker en onaangekondigd zullen plaatsvinden.

2005.119 FS


---- --