Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kabelmaatschappij BRUTELE overtreedt flagrant de taalwet (08/07/05)

Nadat een werknemer tegen de eigen werkgever, kabelmaatschappij BRUTELE, klacht had ingediend bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, oordeelde deze Commissie dat BRUTELE "in ernstige mate tekort komt aan de verplichtingen haar opgelegd door de taalwetgeving in bestuurszaken."

BRUTELE is een kabelmaatschappij en werd opgericht als intercommunale. Het is een gewestelijke dienst met werkgebied in Brussel.

De VCT stelde vast dat van de 190 personeelsleden slechts 1 wettelijk tweetalig personeelslid in dienst was. Daarnaast blijkt dat de verslagen van de dienst preventie en bescherming, van het overlegcomité, de vakbondsafgevaardigden, de lijsten met de dienstactiviteiten, de meerjarenplannen, de lijsten met wachtbeurten voor oproepen door klanten, ...telkenmale exclusief in het Frans werden opgesteld.

Volgens het advies van de VCT kan de personeelschef geen enkel woord Nederlands en begrijpt hij deze taal niet.

De VCT tilt eveneens zwaar aan het feit dat in een nota van de directeur-generaal aan het personeel éénvoudigweg wordt meegedeeld dat de adviezen van de VCT slechts adviezen zijn en "niemand verplicht is deze te volgen".

Verder oordeelt de VCT dat volgens de taalwetten van 18 juli 1966 "niemand kan benoemd worden of bevorderd worden tot een dergelijk ambt...indien niet bewezen is door een examen dat hij een elementaire kennis bezit van de tweede taal."

De N-VA BRUSSEL kan uit de vaststelling dat slecht één wettelijk tweetalige op 190 werknemers in dienst is van BRUTELE enkel concluderen dat BRUTELE als gewestelijke dienst een aanwervingspolitiek hanteert die Vlamingen in Brussel discrimineert.

De vraag kan gesteld worden of de directeur-generaal door zijn discriminerende houding en de weigering de taalwetgeving toe te passen kan aanblijven als hoofd van een openbare dienst. Het misleiden van het personeel in verband met de adviezen van de VCT is onaanvaardbaar.

De VCT vraagt aan de Brusselse regering om gevolg te geven aan dit advies. Indien de Brusselse gewestoverheid deze flagrante inbreuk ongemoeid laat, zal klacht worden ingediend bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding.

Auteur:
Voorzitter N-VA Brussel
Karl Vanlouwe

Meer informatie:
Contactpersoon: Karl Vanlouwe
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: karl.vanlouwe@n-va.be
Url: www.n-va.be