FNV

Hof: recht op AOW voor ex-werknemers in ander EU-land

Nederlanders met een uitkering die in het buitenland wonen, houden alle rechten op de volksverzekeringen AOW en ANW, de nabestaandenwet. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg in een zaak van een FNV-lid.
Netty van Pommeren-Bourgondiën werkte als grensarbeider vanuit België in Nederland. Ze kwam in de WAO. Vanaf 2000 was zij - omdat zij in het buitenland woont - niet meer verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen, maar bleef wel premies betalen voor het ziekenfonds, de AWBZ en de WW.

Het scheelde haar 2 procentpunt aan AOW-opbouw per jaar. Om dat goed te maken, mocht ze zich vrijwillig bijverzekeren. Van de twintigduizend ex-werknemers, zoals WAO'ers en vutters, die hiermee te maken kregen, maakten er achtduizend gebruik van deze mogelijkheid.

Het Hof van Justitie in Luxemburg sprak donderdag uit dat Nederland de verplichte verzekering voor AOW en ANW niet had mogen beëindigen, omdat het Europees recht niet toestaat dat burgers slechts gedeeltelijk wettelijk sociaal verzekerd zijn op grond van de Nederlandse wetgeving. Je bent voor alle Nederlandse sociale zekerheidswetten verplicht verzekerd of voor geen enkele.

Als de WAO'ers en vutters voor minstens één Nederlandse sociale zekerheidswet verzekerd waren, geldt dat zij met terugwerkende kracht vanaf 2000 alsnog verplicht verzekerd worden, zonder dat premieheffing plaatsvindt. Wie zich vrijwillig verzekerd heeft, krijgt de premies terug van de Sociale Verzekeringsbank. Een beperkt aantal nabestaanden krijgt alsnog een ANW-uitkering.

Het arrest geldt dus niet voor vroegere werknemers, die niet verzekerd waren voor ziekenfonds, AWBZ en WW. Het arrest heeft ook géén betrekking op in Nederland wonende post-actieven met buitenlandse uitkeringen en pensioenen.