Dienstenbond CNV

In gesprek met ICTS-NAS
08-07-2005

Met regelmaat vinden er gesprekken plaats met uw werkgever. In dit zogenoemde regulier overleg worden zaken besproken die op dat moment actueel zijn en/of opgehelderd moeten worden.

Waar hebben we het deze keer over gehad?
Overwerktoeslag moet meetellen voor het vakantiegeld

Beveiligingsbedrijven zeggen vaak dat structureel overwerk nooit voorkomt en daarmee onttrekken zij zich aan de verplichting om de toeslag onderdeel te laten zijn van de vakantiegeldberekening. In de laatste CAO (artikel 1) voor de Particuliere Beveiligings-organisaties is een definitie opgenomen wat structureel overwerk is en wordt een verwijzing gemaakt naar de vakantietoeslag. Wij hebben ICTS-NAS gevraagd ons te verduidelijken hoe het wordt toegepast omdat er signalen zijn dat het niet goed gebeurt. Uw werkgever heeft beloofd met die verduidelijking te komen zodat we kunnen vaststellen of de signalen juist zijn en herstel op dit punt dient plaats te vinden. Overigens, uw werkgever beweert dat overwerk op basis van vrijwilligheid geschiedt!

Graag willen we van u vernemen of u dat ook zo ervaart.

Halve ADV-dagen
ICTS-NAS roostert halve ADV-dagen in. Dit is volgens de CAO onjuist en daar hebben we al eerder commentaar opgeleverd. Nu komt het uw werkgever goed uit om het zo te plannen. Er zijn immers vluchten/activiteiten op de luchthaven waar mensen maar voor 4 uur daadwerkelijk moeten worden ingezet en waar ICTS-NAS een vergoeding voor krijgt. Op zich begrijpelijk dat uw werkgever het liefst bespaart door ADV te verlenen voor die resterende 4 uur op de 8-urige werkdag, maar wilt u dat wel? Ontheffing van deze regel moet worden aangevraagd bij de CAO-partijen en dat is (nog) niet gebeurd. Volgens de planning vinden de werknemers het prima zo omdat er op deze wijze 2 maal per maand ADV gegeven kan worden (2 x 4 uur). Kunt u ons laten weten of u het echt prima vindt?

Uitblijven functioneringsgesprekken
ICTS-NAS is niet in staat om structurele functioneringsgesprekken te voeren. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen, waaronder het tekort aan supervisors.

Een van de belangrijkste is wellicht dat de organisatie erg hard groeit en veel aandacht wordt besteed aan de instroom van de nieuwe collegas. Wij vinden functionerings-gesprekken erg belangrijk. De beveiliger dient immers van zijn leidinggevende te horen of hij voldoet aan de functie-eisen, of er sprake dient te zijn van begeleiding of opleiding maar ook kan in zon gesprek gewenste persoonlijke ontplooiing in het kader van loopbaanontwikkeling worden besproken. En natuurlijk dient van dit alles een verslag te worden gemaakt zodat daar later op terug kan worden gekomen. Werken is meer dan alleen de diensten draaien en dan weer snel naar huis. Uw werkgever dient zich in te spannen om het werk aangenaam en als uitdaging (perspectief!) aan te bieden en daar is meer voor nodig dan nu wordt geboden.

Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim is erg gestegen. In cluster 6 is het ziekteverzuim zelfs verdubbeld t.o.v. de cijfers in 2004. Dit zijn feiten die er niet om liegen. Wat is er aan de hand?

Volgens uw werkgever heeft dit alles (kennelijk aantoonbaar) te maken met een kantelmoment in loyaliteit aan het werk wat optreedt na zon 2,5 jaar werken in een cluster maar zouden in een aantal gevallen ook privézaken een rol spelen. Maar misschien zijn mensen toe aan wat anders, bijvoorbeeld op een andere plek(?) In ieder geval wordt het serieus genomen en ook opgepakt door de Arbodienst. De nieuwe instroom moet verlichting brengen en zijn er 2 zorgbegeleiders actief.

Militaire dienstplicht in Turkije
Het is ons opgevallen dat er in de sector Beveiliging steeds meer allochtone mensen werkzaam zijn/worden. Nu worden Turkse medelanders door de Turkse overheid verplicht hun dienstplicht (gedurende ongeveer
1 maand) in Turkije te ondergaan. In de CAO is daarover niets opgenomen maar het kan die mensen in problemen brengen omdat bijvoorbeeld het benodigde verlof niet toereikend is of omdat de werkgever weigert mee te werken aan deze verplichting en die mensen ontslaat op het moment dat ze in Turkije onder de wapenen gaan. Gelukkig is daar bij ICTS-NAS een nette regeling voor getroffen en kan er in overleg een mouw aan worden gepast. Voor ons niettemin wel aanleiding om dit in de CAO te gaan onderbrengen!

Ons volgende overleg zal naar verwachting - in september plaats vinden. Graag ontvangen we meldingen van zaken die onze aandacht verdienen zodat wij dat in het overleg kunnen aankaarten. Uiteraard worden daar geen namen genoemd. U blijft anoniem en krijgt van ons het antwoord van de werkgever op uw melding/klacht.

In onze laatste info spraken we over de oprichting van het Beveiligingsplatform Schiphol. Er is een e-mailadres gemaakt om uw opmerkingen/vragen/klachten te melden. Dit e-mailadres is: beveiligingschiphol@cnvdibo.nl