Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Ondertekening convenant schuldhulpverlening
8 juli 2005

Vanmiddag ondertekenden op uitnodiging van portefeuillehouder Welzijn Hans Res de stichting Maatschappelijke Dienstverlening Amsterdam Zuidoost (MADI), de stichting Interculturele Dienstverlening (STIDA) en de stichtingen Recogin en Sikaman een nieuw convenant voor schuldhulpverlening. Met het convenant verplichten de organisaties zich tot een gezamenlijke inspanning en verantwoordelijkheid om bewoners met problematische schulden nog beter van dienst te zijn. Het convenant wordt aangegaan voor een periode van twee jaar.

De samenwerking tussen de verschillende partijen bestaat al enige jaren. Het stadsdeel vond voorzetting en verbetering van de samenwerking echter noodzakelijk vanwege de groeiende behoefte aan hulpverlening op het gebied van schuldenproblematiek. Bijzondere aandacht gaat uit naar het voorkomen van schulden en naar nazorg voor cliënten om terugval te voorkomen. Met bijdragen van het stadsdeel en de Sociale Dienst Amsterdam wordt fors geïnvesteerd in de schuldhulpverlening.

De organisaties hebben elk een eigen rol bij de hulpverlening. MADI is verantwoordelijk voor het formele schuldhulptraject zoals advies, intake en de wettelijke indicatie voor schuldsanering. Stida, Sikaman en Recogin richten zich vooral op de preventieve schuldhulpverlening. Zij verzorgen budgetcursussen, geven voorlichting over de risico's van problematische schulden en adviseren over het gebruik van financiële voorzieningen zoals huursubsidie. Bij ernstige schulden kunnen zij direct doorverwijzen naar MADI.

"De schuldhulpverlening in Zuidoost krijgt met dit convenant weer een nieuwe impuls die moet bijdragen aan een effectiever schuldsaneringsbeleid en een optimale preventie van schuldproblemen", aldus portefeuillehouder Welzijn, Hans Res.