Vlaamse overheid

Milieu-informatie makkelijker toegankelijk via Internet in Vlaanderen

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag een besluit over het verspreiden van milieu-informatie principieel goedgekeurd. Door dit besluit wordt de overheid verplicht om belangrijke milieu-informatie op elektronische wijze ter beschikking te stellen van de burger. Het besluit is een verdere uitvoering van het openbaarheidsdecreet van 26 maart 2004 en tevens het sluitstuk van de omzetting van de Europese openbaarheidsrichtlijn en van het luik openbaarheid van het Verdrag van Aarhus.

Momenteel heeft iedereen reeds ruime toegang tot milieu- informatie door het nieuwe openbaarheidsdecreet dat sedert 1 juli 2004 van kracht is. In dit decreet gaat de meeste aandacht uit naar de zgn. 'passieve' openbaarheid, dit wil zeggen het vrijgeven van (milieu-)informatie nadat hierover een verzoek tot de overheid is gericht. Het nieuwe besluit gaat nog een stapje verder. Het verplicht immers de overheden tot het verspreiden van milieu-informatie op 'actieve' wijze, zonder dat hiervoor een aanvraag nodig is. In vele gevallen kan dit leiden tot een vereenvoudiging voor de burger indien hij op zoek is naar milieu-informatie. In het besluit wordt bepaald welke milieu-informatie op de verschillende websites van de overheid moet worden geplaatst.

Over welke milieu-informatie gaat het hier precies? Voortaan zal een hele waaier aan informatie op elektronische wijze ter beschikking moeten worden gesteld: de milieuregelgeving die in Vlaanderen van toepassing is, zelfs al gaat het om internationale verdragen of Europese richtlijnen, de
milieubeleidsnota's, milieuplannen en -programma's, milieu- en natuurrapporten en monitoringgegevens. Indien deze informatie al aangeboden wordt door andere instanties dan zal een link worden geplaatst naar de sites waar deze informatie kan worden gevonden.

Voor wat milieuvergunningen betreft zal op de websites worden bekend gemaakt op welke plaats de milieuvergunningen kunnen worden opgevraagd of gevonden. Hetzelfde geldt voor de milieubeleidsovereenkomsten, de milieueffectrapportages en de veiligheidsrapportages.

Vergelijkbare verplichtingen worden opgelegd aan provincies en gemeenten, maar ook bv. aan polders en wateringen.

Momenteel is het merendeel van deze informatie al te vinden op het internet, zoals bv. via de portaalsite www.milieuinfo.be. Voortaan wordt dit een juridische verplichting. Dit belet uiteraard niet dat in de nabije toekomst ook andere milieu-informatie via het internet beschikbaar zal zijn. Zo wordt momenteel gewerkt aan de opmaak van de website www.milieuvergunningen.be. Het besluit bepaalt tot slot uitdrukkelijk dat de milieu- informatie op termijn beschikbaar wordt gesteld in elektronische gegevensbanken.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 44
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---