Vlaamse overheid

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, gaf de Vlaamse Regering vandaag haar goedkeuring aan het verder zetten van het project Milieuzorg op School (MOS) in de Vlaamse scholen. MOS is een educatief milieuzorgproject van kleuterschool tot en met hogeschool (inclusief buitengewoon onderwijs). Het project is verlengd voor een periode van 5 jaar (tot 31/08/2010).

Voor de uitvoering sluit de Vlaamse overheid een overeenkomst met elk van de 5 Vlaamse provincies en met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor de Vlaamse scholen in Brussel. Het Vlaams Gewest voorziet een jaarlijks budget van 814.000 euro, terwijl elke provincie nog eens 75.000 euro inbrengt. Door de goedkeuring geeft de Vlaamse Regering meteen ook een eerste concrete invulling aan het decennium voor Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (2005-2010) van de UNESCO.

De bekomen resultaten van nu reeds 8 jaren van intens promoten van milieuzorg op school krijgen hiermee nu ook continuïteit. Van de basisscholen zijn al 1.733 scholen (= 44%) MOS-school; van de secundaire scholen zijn er dat 765 (= 56%). Het Vlaams Gewest, de provincies en de VGC engageren zich nu samen om tegen 2010 met de verderzetting van het MOS-project 2.350 (= 60%) van de basisscholen en 900 (= 70%) van de secundaire scholen warm te maken om milieuzorg te integreren in de dagelijkse schoolwerking. Dat betekent meteen ook een extra ondersteuning voor de scholen om de eindtermen inzake natuur- en milieueducatie te realiseren. Daarvoor worden per provincie 3 MOS-begeleiders, en in Brussel 1, ingeschakeld om scholen te helpen bij het invoeren van Milieuzorg op School. 3 MOS-coördinatoren van het Vlaams Gewest staan in voor de coördinatie van het geheel.
Ondersteuning door de gemeenten, o.a. via de samenwerkingsovereenkomst, kan scholen stimuleren om het MOS-project op te starten of nog te versterken Aan het MOS-project werkt de hele school mee. Directie, onderwijzend en onderhoudspersoneel, ouders en vooral kinderen en jongeren participeren in de lokale MOS- werkgroep. Zo wordt milieuzorg iets van de hele school, waar zowel in de lessen als op schoolniveau en in de omgeving werk wordt gemaakt van een natuur- en milieuvriendelijker gedrag. Kinderen leren, doen ervaringen op, maken zich attitudes eigen zodat zij als toekomstige burgers zelf verantwoordelijkheid kunnen opnemen voor een milieuvriendelijke en duurzame samenleving. Het MOS-project zorgt op die manier niet alleen voor milieuwinst, maar des te meer voor educatieve winst.

Kinderen en jongeren in een MOS-school leren over diverse thema's zoals afvalpreventie, water, verkeer, natuur op school, energie, ... Concrete acties resulteren in het invoeren van een afvalpreventieplan, het inrichten van een natuurvriendelijke speelplaats, het aanbieden van drankfonteinen, het promoten van fietsen naar school, energie-audits, gebruik van spaarlampen, energiezuinige installaties plaatsen, tot het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, enz.

"Dankzij het MOS-project kunnen de scholen de zorg voor het milieu integreren in hun schoolwerking en zo samen met kinderen en jongeren concrete initiatieven nemen ten gunste van onze natuur en onze leefomgeving. Dit is een belangrijke stap naar een duurzame samenleving", besluit minister Peeters.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties