Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 8 JULI 2005

380 bijkomende werkervaringsplaatsen via vernieuwde WEPplus

Vanaf vandaag kunnen 2.840 mensen werkervaring opdoen via het WEPplus-statuut. Ten opzichte van vorig jaar is dit een verhoging met bijna 400 plaatsen. WEPplus wordt ook grondig vernieuwd: het wordt toegankelijk voor deeltijds lerenden (16-18 jaar), meer mensen hebben recht op 35% begeleiding, de duur kan voor iedereen variëren van 6 tot 18 maanden en er wordt geëxperimenteerd met zogenaamde 'leerwerkbedrijven'. Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist op voorstel van minister van Werk Frank VANDENBROUCKE. Met de uitbreiding is 5,3 miljoen euro gemoeid.

Hoe langer iemand werkloos is, hoe moeilijker het wordt om terug werk te vinden. Werkgevers hebben immers meer interesse in mensen die nog recent gewerkt hebben. De Vlaamse overheid heeft daarom het WEPplus-statuut ontworpen. Dat geeft langdurig werklozen de kans om gedurende 12 maanden werkervaring op te doen bij een publieke overheid of een vzw. Ook een aantal andere doelgroepen (bv. leefloners) komen hiervoor in aanmerking. De loonkost wordt gedeeld tussen de Vlaamse en de federale overheid.

Op de Ondernemingsconferentie van 2003 is beslist om WEPplus een duw in de rug te geven. Er is geld uitgetrokken voor 200 extra plaatsen in 2004 en nog eens 200 plaatsen in 2005. Bovendien is de omkaderingspremie voor personen die al drie jaar een werkloosheidsuitkering krijgen ('3 jaar UVW'), uitgebreid van 20 naar 35%. Voor hen is de duur van de werkervaring ook variabel gemaakt: minimaal 6 maanden, maximaal 18 maanden.

In het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord 2005-2006 is geld vrijgemaakt voor een verdere uitbreiding en vernieuwing van WEPplus. Dat is nu concreet gemaakt:
- In 2005 komen er 180 extra WEPplus-plaatsen, bovenop de stijging die al door de Ondernemingsconferentie voorzien was.

- Voortaan komen ook deeltijds lerenden van 16 tot 18 jaar in aanmerking. Ook voor hen is werkervaring immers essentieel om aan een job te geraken. Zij vormen samen met de '3 jaar UVW' de primaire doelgroep. Ze hebben dus ook recht op 35% omkaderingspremie.

- Aan de andere kant zijn de afgestudeerden deeltijds onderwijs (18-25j) die minder dan 6 maand werkzoekend zijn, geschrapt als doelgroep. Ook de personen die minder dan 1 jaar leefloon-trekker zijn, verdwijnen als doelgroep. De enige overblijvende secundaire doelgroep zijn alle mensen die meer dan 2 jaar werkzoekend zijn, of ze nu een uitkering hebben of niet ('2 jaar NWWZ') en de gelijkgestelde categorieën, zoals 1 jaar leefloon.
- Al wie actief is in een WEPplus-statuut, kan tot 3 maanden van deze termijn stage volgen bij een andere werkgever.

- De werkervaring duurt in principe 12 maanden. Nu zal hiervan voor álle WEPplussers kunnen afgeweken worden. Op basis van de arbeidsmarktrijpheid kan het korter (6 maanden) of langer (18 maanden).

Minister Vandenbroucke lanceert vandaag ook 3 proeftuinen. In Antwerpen, regio Leuven en regio Gent zal een leerwerkbedrijf telkens 25 voltijdse equivalenten WEPplus onder zijn hoede nemen. Deze personen doen 3 maanden ervaring op in het leerwerkbedrijf en kunnen dan gedurende 9 maanden een stage volgen bij een andere werkgever. Het leerwerkbedrijf neemt echter gedurende de volle 12 maanden de werkgeversverplichtingen voor zijn rekening. Dat maakt het voor kleine vzw's interessanter om werkervaringsplaatsen aan te bieden. Deze proeftuinen experimenteren met nieuwe organisatiemodellen in functie van een verhoogde doelmatigheid van de WEPplus-maatregel en worden eind 2006 geëvalueerd. Als de ervaringen positief zijn, kan dit systeem verder uitgebreid worden.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties