Gemeente Hengelo
Hengelo, 8 juli 2005

Medy van der Laan legt verzoek van het Cuypersgenootschap naast zich neer

Rijksdienst voor de Monumentenzorg ziet objecten in Hart van Zuid niet als rijksmonument

Op 26 januari 2004 heeft het Cuypersgenootschap een verzoek ingediend bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om 22 gebouwen in Hart van Zuid aan te wijzen als beschermd rijksmonument. Deze aanvraag werd ondersteund door de Bond Heemschut. Op 5 juli 2005 heeft de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar de Rijksdienst onder valt, de betrokkenen laten weten hiertoe onvoldoende reden te zien en de aanvraag dus af te wijzen.

Op 27 juni 2003 is het Convenant voor de aanpak van het Industriële erfgoed Stork en Dikkers terreinen te Hengelo opgesteld. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de gemeente Hengelo, ontwikkelaar Van Wijnen, Kon. Machinefabriek Stork bv, de provincie Overijssel, het Oversticht en het supervisieteam van het projectbureau Hart van Zuid hebben hierin vastgelegd hoe er met het herbestemmen en hergebruik van aanwezige gebouwen wordt omgegaan.

De Rijksdienst heeft in haar overwegingen eerder uitgebrachte adviezen, onder meer die van de gemeenteraad van Hengelo, de Raad voor Cultuur en de inbreng van huidige eigenaars, waaronder ook het ROC van Twente, laten meewegen. Uit de motivering die bij het besluit zit blijkt dat de Staatssecretaris niet tot aanwijzing overgaat vanwege de geldende beleidsregels, maar ook dat er voldoende vertrouwen is dat het Convenant leidt tot een geslaagde herbestemming.

Drie panden in het plangebied Hart van Zuid waren eerder al wel aangewezen als rijksmonument. Dat zijn het voormalige Vereenigingsgebouw (Wapen van Hengelo), de brandweerkazerne en de Wilhelminaschool, het toekomstige onderkomen van techniekmuseum HEIM.