Gemeente Hoorn


Hoorn bouwt de komende jaren 240 woningen voor starters

Persbericht d.d.: 8 juli 2005

Zowel B en W als de gemeenteraad van Hoorn willen dat op korte termijn gebouwd gaat worden voor starters op de woningmarkt. In de door de raad vastgestelde Woonvisie 2004-2009 is deze ambitie geconcretiseerd in minimaal 25 woningen per jaar. Het lijkt mogelijk de komende vijf jaren op inbreilocaties 130 goedkope woningen voor starters te bouwen en in tien jaar tijd 110 stuks in de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder.

Voor veel jongeren en andere starters op de woningmarkt valt het niet mee een eigen woning te kopen. Dit komt vooral door de sterk gestegen huizenprijzen. Maar ook voor veel doorstromers uit huurwoningen is een koopwoning onbetaalbaar, terwijl uit onderzoek blijkt dat veel mensen de stap naar kopen wel willen zetten. Om deze groepen voor de eerste keer aan een koopwoning te helpen, verstrekt de gemeente al enkele jaren startersleningen. Ook stimuleert de gemeente projectontwikkelaars betaalbare nieuwbouwwoningen met een maximale prijs van EUR 110.000 te bouwen. Om zo'n woning te kunnen kopen, volstaat een bruto jaarinkomen van rond EUR 25.000 (ca. 15% beneden modaal). Gecombineerd met een starterslening is zo'n woning bereikbaar met een inkomen van EUR 17.000. Deze maatregelen maken het kopen van een woning voor grote groepen jongeren en andere starters haalbaar en remmen de vraag naar goedkope huurwoningen af.

Locaties
Op dit moment zijn 6 locaties voor de bouw van starterswoningen in beeld: 1 in de wijk Bangert en Oosterpolder, 5 op inbreilocaties die relatief snel kunnen worden ontwikkeld:
* Bangert en Oosterpolder, nabij IJsselweg (aantal woningen nader in te vullen)

* Paardenweide (16 appartementen)
* Astronautenweg (12 appartementen)
* Kersenboogerd nabij tuibrug (55 -60 appartementen, deels voor starters)

* Locatie TSH, Johannes Poststraat (80-100 gestapelde woningen, deels voor starters)

* Locatie Groot, Holenweg (supermarkt in combinatie met woningen)

B en W stellen de raad voor de locaties Paardenweide en Astronautenweg als eerste uit te werken en op basis van een concreet bouwplan in procedure (artikel 19) te brengen.

---