Gemeente Amsterdam

8 juli 2005
---
Marjolijn van Goethem

Amsterdam Nieuw West krijgt stadswarmte. Via het stadswarmtenet ontvangen bewoners van 15.000 nieuwbouwwoningen en van 9000 renovatiewoningen duurzame restwarmte afkomstig van het Afval Energie Bedrijf (AEB). De jaarlijkse CO2-uitstoot van de wijk neemt hierdoor met 142.000.000 kilo af. Een belangrijk onderdeel van het Amsterdamse klimaatbeleid wordt daarmee gerealiseerd. Op vrijdag 8 juli ondertekenden wethouder Maij (Milieu en AEB) en wethouder Stadig (Ruimtelijke Ordening) namens het college van B&W officieel de contracten voor de aanleg van het stadswarmtenet.

In Amsterdam Nieuw West is een grootscheepse stadsvernieuwing gaande. In 2001 besloten stad en corporaties dat de kooldioxide-uitstoot van de wijk omlaag moest. De combinatie van stadsvernieuwing met duurzame stadsverwarming bleek de hoogste ogen te gooien. Na drie jaar voorbereiding tekenden de gemeente Amsterdam, en haar stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Bos en Lommer, Slotervaart en Osdorp, samen met de woningcorporaties Algemene Woningbouw Vereniging, Eigen Haard, Far West, Woonzorg Nederland en Ymere, op vrijdag 8 juli de contracten voor de aanleg van het stadswarmtenet. In een bestaande woonwijk is deze aanleg een complexe operatie, waarbij de modernste technieken van boringen en warmteleidingen worden toegepast. De operatie is in handen van het bedrijf Westpoort Warmte BV, een joint venture van het Afval Energie Bedrijf (gemeente Amsterdam) en energiebedrijf Nuon.De aanleg van het stadswarmtenet start eind dit jaar.

Zeker zo comfortabel en niet duurder Het stadswarmtenet wordt gevoed door duurzame restwarmte afkomstig van het Afval Energie Bedrijf die momenteel uitbreidt met `s werelds eerste Hoogrendement Afvalenergiecentrale. De restwarmte die vrijkomt bij het omzetten van afval in duurzame energie, en die anders via koelwater en rookgassen zou verdwijnen, krijgt nu een nuttige bestemming. De warmte wordt tot de meterkast van de woningen geleverd, met een eigen verbruiksmeter voor elke woning. Vanaf de meterkast is de verwarming vergelijkbaar met een eigen CV-ketel, met hetzelfde comfortniveau. Bij woningen die op stadswarmte worden aangesloten verdwijnen straks de CV-ketelinstallatie en aardgasaansluiting. In de contracten is vastgelegd dat de bewoners met stadsverwarming straks niet duurder uit zijn dan met een eigen gasketel.

Milieuwinst Wethouder Maij: "Met dit project levert Amsterdam een flinke bijdrage aan het Kyoto-verdrag. Door de vernieuwing en het warmtenet wordt straks in de wijk jaarlijks 142.000 ton minder CO2 uitgestoten, maar liefst een reductie van 45 procent. Ook zal de luchtkwaliteit verbeteren, omdat vele duizenden schoorstenen van CV-ketels niet meer nodig zijn. De genoemde CO2-reductie is vergelijkbaar met de milieuprestatie van 800.000 zonnepanelen of 1,7 miljoen bomen. Daarmee wordt een belangrijk onderdeel van het Amsterdamse klimaatbeleid gerealiseerd. Meer dan 50.000 Amsterdammers zullen zich straks kunnen warmen aan het Amsterdamse afval."

In de aanloop van het stadswarmteproject hebben de gemeente, de stadsdelen en de vijf woningcorporaties drie jaar lang intensief samengewerkt en onderhandeld. Alle partijen zijn zeer gelukkig over het resultaat. De aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland, het Rijk en de EU.