Vereniging VNO-NCW

VNO-NCW: loonbelasting over privé-gebruik auto van de zaak is ongewenst

08 juli 2005 -

Het heffen van loonbelasting over het privé-gebruik van een (bestel)auto van de zaak per 1 januari 2006 is ongewenst en overbodig. De Belastingdienst krijgt vanaf die datum voldoende middelen in handen om frauderende werkgevers aan te pakken. Dat schrijft VNO-NCW in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

De ondernemingsorganisatie dringt er bij de Tweede Kamer met klem op aan de loonbelastingmaatregel, die vorig jaar in het kader van het Belastingplan 2005 is aanvaard, zo snel mogelijk terug te draaien. "We merken dat de onrust en ergernis bij onze leden hand over hand toeneemt. De maatregel moet echt van tafel", aldus VNO-NCW. Invoering leidt slechts tot het opzadelen van werkgevers met verantwoordelijkheden die bij werknemers en de Belastingdienst thuishoren, tot onnodige nieuwe administratieve en financiële lasten en bovendien tot arbeidsonrust.

De loonbelasting maatregel is volgens VNO-NCW helemaal niet nodig. Vanaf 1 januari 2006 kan de Belastingdienst aan werkgevers die niet aan de Belastingdienst opgeven dat een werknemer over een auto van de zaak beschikt, immers een boete opleggen. Per maandelijkse aangifte kan deze oplopen tot EUR 1134 . Bovendien heeft de Belastingdienst aangekondigd (Jaarverslag Belastingdienst 2004) dat zij meer gaat controleren of de aangiftegegevens stroken met de werkelijkheid. Daar komt bij dat de Belastingdienst door de verplichte elektronische aangifte loonbelasting (die ook per 1 januari 2006 wordt ingevoerd) ondernemingen die voor controle van de auto van de zaak in aanmerking komen, gemakkelijker kan selecteren. "Als werkgevers dan ook nog, zoals wij voorstellen, gegevens over de cataloguswaarde aan de Belastingdienst moeten doorgeven, heeft de Belastingdienst prima instrumenten in handen om fraude met auto's van de zaak tegen te gaan", aldus VNO-NCW.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77