Ministerie van Defensie


---


---

Minister reageert op kritiek op Koninklijke Marechaussee

8-7-2005 15:29:00

Minister Henk Kamp heeft vrijdag (8 juli) het rapport "Cultuur en integriteit" van de commissie Staal naar de Tweede Kamer gestuurd. Om goed zicht te krijgen op de integriteit en cultuur binnen de groeiende en veranderende Koninklijke Marechaussee, gaf de minister de commissie opdracht hier onafhankelijk onderzoek naar te verrichten. Uit het rapport kwam een aantal kritiekpunten, waarop minister Kamp zijn reactie heeft gegeven.

Bij zijn aantreden in 2003 constateerde de bewindsman dat het aantal taken van de marechaussee de afgelopen jaren flink was gegroeid. Om de nieuwe en bestaande taken goed te kunnen uitvoeren werd de omvang van het krijgsmachtdeel verdubbeld. De toename van het aantal taken vraagt om een aangepaste organisatie; daarom is het "beleidsplan KMar 2010" opgesteld.

Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste kritiekpunten en de reactie daarop van minister Henk Kamp.

Algemeen
De commissie constateert dat bij de marechaussee niet meer integriteitsschendingen plaatsvinden dan bij vergelijkbare organisaties. Daarnaast stelt de commissie dat het "beleidsplan KMar 2010" een verandering in de goede richting is. De kritiekpunten van de commissie Staal moeten worden gezien als een versterking van de richting van het beleidsplan. De minister geeft aan deze kritiek serieus op te pakken, maar benadrukt dat de marechaussee een professionele organisatie is die wereldwijd belangrijk werk verricht.

Werkdruk
Een deel van het personeel van de marechaussee ervaart een lage werkdruk, terwijl een ander deel te maken heeft met een hoge werkdruk. De commissie concludeert dat 30% van de personele capaciteit niet wordt benut. Een verklaring hiervoor kan worden gezocht in het feit dat bij veiligheidsorganisaties zoals de marechaussee, altijd personeel beschikbaar moet zijn voor noodsituaties. Niettemin geeft de minister aan deze cijfers door externe deskundigen te laten onderzoeken. Hij zal vervolgens maatregelen nemen om het personeel efficiënter in te zetten.

Personeel en Organisatie
De commissie concludeert dat de professionalisering van de personeelszorg, het personeelsbeheer en het personeelsbeleid zijn achter gebleven bij de groei van de marechaussee. In het beleidsplan 2010 zijn reeds maatregelen voorzien op dit gebied. De minister heeft aangekondigd dat deze maatregelen versneld zullen worden uitgevoerd. Zo zal er voor 2007 een verbeterde P&O-structuur worden ingevoerd.

Hieronder kunt u doorlinken naar de Kamerbrief van minister Kamp, het volledige rapport en het beleidsplan KMar 2010.

2005-07-08 Aanbieding van het Rapport "Cultuur en integriteit" en het beleidsplan 2010 van de Koninklijke Marechaussee