D66

Versterking van de democratie en herstel van vertrouwen, dat zijn de doelstellingen die het kabinet nastreeft met haar vandaag gepresenteerde democratische vernieuwingsagenda. D66-minister Pechtold lichtte de hervormingsplannen toe. De democratie staat onder druk, mensen herkennen zich niet meer in de politiek. Er is sprake van een vertrouwensbreuk. Om de vertrouwensbreuk te herstellen moet volgens Pechtold het leiderschap in de politiek worden versterkt en moeten burgers worden geactiveerd om zelf meer invloed uit te oefenen. In een levende democratie houden mensen zich met de politiek bezig en is de politiek er voor de mensen. Daarom is herstel van vertrouwen nodig. We kunnen dat bereiken door zichtbaar te vernieuwen.

Referendum

Over het referendum is afgesproken dat de regering een onderzoek opzet naar de verschillende invoeringsvormen. Het resultaat daarvan moet kort na de zomer gereed zijn. Minister Pechtold houdt daarbij de leiding. De regering komt vandaag echter niet zelf met een voorstel voor een referendum, omdat de regeringspartij CDA hier principiële bezwaren tegen koestert. Maar als een meerderheid in de Tweede-Kamer wel voor deze vorm van kiezersinvloed is, dan zal het referendum alsnog in de wet worden verankerd. Het onderzoek van de regering zal daarbij ondersteunend kunnen werken. Kamerlid Boris van der Ham: Als er partijen zijn die nog zon onderzoek nodig hebben dan is ze dat gegund. Als D66 weten wij echter al wat wij willen. Daarom zullen wij hoe dan ook het initiatief vanuit de Kamer steunen om tot een bindend correctief referendum te komen. En om nog sneller tot resultaten te komen zullen wij samen met anderen het initiatief nemen om op korte termijn opnieuw een raadgevend referendum mogelijk te maken. Het kabinet heeft aangekondigd dergelijke initiatieven vanuit de kamer niet te blokkeren.

Nieuw kiesstelsel

Vrijwel alle politieke partijen in Den Haag vinden dat het huidige kiesstelsel niet goed functioneert. Zij hebben echter allemaal verschillende opvattingen over hoe het stelsel dan verbeterd zou moeten worden. Daardoor verandert er in de praktijk weinig. Om die padstelling te doorbreken zal de regering op initiatief van Pechtold een Burgerforum instellen. Daarin zal een grote, representatieve groep Nederlanders een advies formuleren. Uit het burgerforum kan een heel nieuw systeem komen, maar ook de aanbeveling dat het huidige stelsel het meest optimale is. Eerder is in de Canadese staat British Columbia het kiesstelsel hervormd naar aanleiding van een advies van een burgerforum.

Nationale conventie

Om alle veranderingen in hun samenhang te beschouwen, roept het kabinet een Nationale Conventie bijeen. Daarin zullen mensen uit de politiek, wetenschap en maatschappelijke organisaties samen met opiniemakers en jongeren discussiëren over de vraag in hoeverre het huidige staatsrecht nog voldoet en hoe wijziging daarvan kan bijdrage aan de oplossing van problemen. De Conventie bepaalt de eigen agenda en werkwijze. Mogelijke onderwerpen voor de Nationale Conventie zijn: de gevolgen van de Europese integratie voor de Nederlandse staatsinstellingen, de positie van Eerste Kamer, Raad van State, de inrichting van de Grondwet, de grondwetsherzieningsprocedure en vormen van directe democratie. De conventie kan tussentijds rapporteren, zodat de regering naar aanleiding van de aanbevelingen nog deze periode concrete voorstellen kan doen.

Een sterke minister-president

Na de zomer komt het kabinet met een standpunt over de mogelijke versterking van de minister-president. Na overleg met de Kamer komt het kabinet nog in deze regeerperiode met concrete voorstellen.

Meer kamerleden met een eigen mandaat

Om tot meer onafhankelijke kamerleden te komen die een directe band met hun kiezers onderhouden, wordt de drempel om met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer te worden gekozen gehalveerd. Nu heeft een kandidaat daarvoor nog 25% van de kiesdeler nodig, dat wordt straks 12,5%. In de nieuwe situatie zijn dan ongeveer 7500 stemmen nodig zijn om op eigen kracht in de Kamer te komen.

Gekozen burgemeester

Nadat de Eerste-Kamerfracties van PvdA, GroenLinks en SP eerder dit jaar de afschaffing van de door de kroon benoemde burgemeester hebben tegengehouden, doet het kabinet een nieuw voorstel om te komen tot een burgermeester die rechtstreeks verantwoording aflegt aan de inwoners van een stad of dorp. Vanaf 2010 worden alle burgemeesters in Nederland door de bevolking gekozen. Het kabinet doet een voorstel tot een grondwetswijziging. Om in 2010 daadwerkelijk de burgemeester te kunnen kiezen is het wel noodzakelijk dat de Eerste en Tweede Kamer ook na de volgende verkiezingen voor een tweede keer met dit voorstel instemmen.

Spreiding van de raadsverkiezingen

Om te voorkomen dat gemeenteraadsverkiezingen teveel worden overschaduwd door de landelijke politieke verhoudingen, stelt het kabinet voor de gemeenteraadsverkiezingen niet langer allemaal op dezelfde dag te houden. Zo kan de betrokkenheid van inwoners bij de lokale politiek worden versterkt.

Tweede-Kamerfractie

De Tweede-Kamerfractie van D66 reageert positief op de plannen van Pechtold. Kamerlid Boris van der Ham: Het is knap dat minister Pechtold in zon korte tijd met een brede agenda is gekomen. Dit is een prima aanzet. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat we niet alle noodzakelijke vernieuwingen, zoals het referendum, via de regering voor elkaar zullen krijgen. Het is daarom goed dat minister Pechtold expliciet de ruimte laat voor de Kamer om een voortrekkersrol te spelen. Dat kan ook heel goed, denk bijvoorbeeld aan het referendum over de Europese Grondwet dat mede op initiatief van de D66-kamerfractie tot stand is gekomen.

Vandaag kondigen D66, GroenLinks en PvdA een initiatief aan om binnen een jaar een raadgevend referendum mogelijk te maken, zoals eerder mogelijk was onder de tijdelijke referendumwet. Als we het niet via de regering kunnen realiseren dan doen we het wel via het Kamer, aldus Van der Ham. Het charmante aan het raadgevende referendum is dat mensen al op korte termijn kunnen zien dat er echt dingen veranderen. Als duidelijk is dat een meerderheid van de politici in Den Haag het echt aandurft om macht terug te geven aan de bevolking zal dat een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van vertrouwen.

Voor meer informatie, zie ook www.ministerpechtold.nl

8-7-2005 17:06