Gemeente Gorssel

Gemeente neemt veiligheidsmaatregelen rondom kerktoren, stadhuis en raadhuis op Markt in Lochem

Deze week worden de kerktoren, het stadhuis en het raadhuis op de Markt in Lochem afgezet met hekwerken. Deze hekwerken worden tijdelijk geplaatst, totdat de kerktoren en de gemeentelijke panden met steigers en netten worden ingepakt. Deze maatregelen worden genomen omdat de huidige staat van de panden een onveilige situatie oplevert voor voorbijgangers. Het College van B&W heeft hier afgelopen dinsdag toe besloten naar aanleiding van het inspectierapport van Bouwkundig Adviesburo De Vaal.

Een aantal weken geleden is in de buurt van de hoofdingang van het stadhuis een stuk natuursteen naar beneden gevallen. Na inspectie bleek de steen niet afkomstig van het stadhuis, maar van de naastgelegen kerktoren. Vlak daarna is geconstateerd dat het metselwerk aan de achterzijde van een beeldornament op de trapgevel van het raadhuis in zo'n slechte staat verkeerd dat het risico bestaat het beeld naar beneden valt. Naar aanleiding van deze incidenten is Bouwkundig Adviesburo De Vaal gevraagd de drie panden te inspecteren.

Uitkomsten inspectie aanleiding tot ingrijpende en urgente maatregelen Het adviesbureau was ook bij de eerdere inspecties in 2002 betrokken. Naar aanleiding van de laatste inspectie concludeert het bureau dat de situatie aanzienlijk is verslechterd en de huidige staat van de panden leidt tot een onveilige situatie. Om ieder risico uit te sluiten heeft het college van B&W besloten direct ingrijpende veiligheidsmaatregelen te treffen.

Bruidsparen wordt alternatieve huwelijkslocatie geboden Behalve het afzetten van de panden met hekwerken, totdat steigers en netten geplaatst kunnen worden, heeft het college ook beslist dat er de komende periode geen huwelijken kunnen plaatshebben in het stadhuis. Dat wil zeggen, er kan geen gebruik worden gemaakt van de karakteristieke ingang van het historische pand. Wil men toch trouwen in het stadhuis dan kan gebruik worden gemaakt van de ingang via het gemeentehuis. Om de aanstaande bruidsparen niet teleur te stellen wordt gezocht naar een alternatieve locatie van gelijke allure. Vanwege de plaats van de hekwerken wordt de horecaondernemer, die zijn terras tot aan het stadhuis heeft, gevraagd deze te verplaatsen. De marktmeester bekijkt in overleg met de marktgebruikers of alle kramen op hun gebruikelijke plek kunnen worden geplaatst.