Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
8 juli 2005

UITVOERINGSWET EUROPESE COOPERATIEVE VENNOOTSCHAP

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel tot uitvoering van de Verordening nr.1435/2003 inzake de Europese Coöperatieve Vennootschap (ECV). De ECV is een nieuwe, communautaire rechtsvorm die de grensoverschrijdende fusie en samenwerking tussen coöperatieve rechtsvormen moet vergemakkelijken.

Voor ECV's in concernverband wordt een vrijstelling van de structuurregeling voor afhankelijke maatschappijen voorgesteld, als de Europese coöperatieve vennootschap zelf heeft gekozen voor een vrijwillige toepassing van de structuurregeling. Eenzelfde keuze is destijds gemaakt voor de Europese Vennootschap.

De ECV-verordening en het wetsvoorstel leiden tot een lastenverlichting. Schattingen van de Nationale Coöperatieve Raad leiden tot een structurele lastenverlichting van 200.000 à 400.000 euro op jaarbasis als een middelgrote Nederlandse coöperatie zou besluiten tot omzetting in een ECV. Daar staan eenmalig oprichtingskosten van 10.000 à 25.000 euro tegenover.

De minister van Justitie is gemachtigd het wetsvoorstel voor advies aan de raad van State te zenden. De inhoud van het voorstel en van het advies worden pas openbaar bij de indiening ervan bij de Tweede Kamer.

RVD, 08.07.2005