Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
8 juli 2005

MINISTERRAAD AKKOORD MET AANPASSEN BESLUIT STRALINGSBESCHERMING

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer het Besluit stralingsbescherming aangepast. De aanpassing vloeit voort uit de Europese Euratomrichtlijn over hoog radioactieve bronnen en weesbronnen. De richtlijn beperkt de gevaren hiervan en is een aanvulling op de Europese Euratomrichtlijn basisnormen. Deze bevat een uitgebreide serie maatregelen voor de bescherming van werknemers en burgers tegen ioniserende straling. Deze richtlijn is door Nederland enige jaren geleden al uitgevoerd.

De aanpassing regelt onder meer:
- extra controles op de aanwezigheid en goede staat van zware radioactieve bronnen;

- extra opleiding en voorlichting voor mensen die met hoogactieve bronnen werken;
- uitbreiding van de meldingsplicht aan de VROM-Inspectie in geval van ongeoorloofd gebruik van een hoogactieve bron;
- de verplichting op hoogactieve bronnen een unieke identificatiecode aan te brengen;
- de verplichting financiële zekerheid te stellen voor het veilig afvoeren van een afgedankte hoogactieve bron voor het geval de vergunninghouder zelf niet meer in staat is dit doen;
- een aanvulling van de administratieverplichting voor de vergunninghouders van hoogactieve bronnen. De in de administratie verzamelde gegevens moeten aan de overheid worden verstrekt.

Een aantal van deze maatregelen zijn in Nederland al ingevoerd. Zo zijn handelingen met hoogactieve bronnen al vergunningplichtig, bestaat er reeds een administratieverplichting voor handelingen met radioactieve bronnen, moet de overdracht van bronnen reeds worden gemeld en bestaat er al een systeem van financiële zekerheid bij de vondst van radioactieve bronnen in de situatie waarin dat in Nederland het meeste voorkomt, namelijk bij schroothandelaren.

De richtlijn wordt uitgevoerd in het Besluit stralingsbescherming. Daarnaast zijn er een paar kleine wijzigingen nodig van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen en het Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen. Daarnaast wordt een beperkt aantal onderwerpen uitgewerkt in de nieuwe Regeling hoogactieve bronnen.

RVD, 08.07.2005