Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
8 juli 2005

Energierapport 2005

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken ingestemd met het rapport 'Nu voor later - Energierapport 2005'. Het energierapport geeft de agenda voor het energiebeleid van de komende jaren. Meer samenwerking in Europa, forse energiebesparingen, een groter aandeel duurzame energie, meer innovatie en een slimmer gebruik van energiebronnen zijn daarom noodzakelijk.

Het kabinet wil het energiebesparingstempo in Nederland verhogen. Energiebesparing is de meest efficiënte manier om op korte termijn de voorzieningszekerheid te garanderen en de milieuproblematiek aan te pakken. Het huidige besparingstempo is ongeveer 1 procent per jaar. Door het nemen van een aantal concrete, niet vrijblijvende maatregelen moet dit tempo omhoog naar 1,3 procent vanaf 2008 en 1,5 procent vanaf 2012. De grootste besparingen kunnen worden bereikt in de sectoren gebouwde omgeving en transport.

Het kabinet wil onder meer een verhandelbaar energiecertificaat (wit certificaat) invoeren. Volgens dit systeem krijgen energieleveringsbedrijven de verplichting een bepaalde hoeveelheid energie te besparen. Zij kunnen deze verplichting nakomen door energiebesparingsmaatregelen uit te laten voeren bij zowel huishoudens als bedrijven. In de nota Mobiliteit zal het kabinet specifiek ingaan op te nemen maatregelen in de transportsector.

Het is wenselijk het aandeel van olie en gas in onze energiehuishouding terug te dringen. Koleninzet is ten behoeve van elektriciteitsproductie vanwege de grote voorraden en de geografische spreiding in beginsel erg aantrekkelijk voor de voorzieningszekerheid. De milieugevolgen zijn echter een nadeel van deze optie.

Kernenergie is in Europa te zien als een overgangsoptie naar een duurzame energiehuishouding. Afwegingen omtrent kernenergie dienen bij voorkeur in een Europese context te worden gemaakt. Investeringen in nieuwe kerncentrales in Nederland liggen om praktische redenen minder voor de hand. Gelet op de voorzieningszekerheid op langere termijn kan het kabinet een toename van het gebruik van kernenergie niet uitsluiten. Het kabinet hecht daarom belang aan het behoud van bestaande nucleaire expertise. Met het oog hierop moet Nederland ook in EU-verband het onderzoek op peil houden naar met name het afvalprobleem en het risico van proliferatie en terrorisme.

RVD, 08.07.2005