Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
8 juli 2005

MINDER GRAAFINCIDENTEN DOOR WETTELIJK VERPLICHTE INFORMATIE-UITWISSELING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken ingestemd met een wetsvoorstel waarmee het aantal graafincidenten rond kabels en leidingen in Nederland kan worden teruggedrongen. Grondroerders worden wettelijk verplicht voorafgaand aan hun graafwerkzaamheden deze te melden bij een digitaal loket. Dit digitale loket wordt ondergebracht bij het kadaster. De kabel-en leidingbeheerder wordt bij wet verplicht om de grondroerder tijdig te voorzien van betrouwbare en bruikbare informatie over de ligging van zijn kabels of leidingen, eveneens via dit digitale loket. Eventuele afwijkende liggingen moeten worden gemeld en kaartmateriaal moet hierop worden aangepast. Beiden zijn verplicht zich aan te sluiten bij het informatie-uitwisselingsysteem waarvan het loket onderdeel uitmaakt. De regeling schrijft ook voor dat opdrachtgevers zorgvuldig graven mogelijk maken (planning en geld). De uitvoerder moet zorgvuldigheid betrachten bij zijn werkzaamheden.

Bij ongeveer 20 procent van de graafwerkzaamheden ontstaat schade. De financiële schade wordt op 175 miljoen euro per jaar geschat. Ook kunnen kabel- of leidingbreuken gevaar opleveren voor de graver en de omgeving. Omdat zelfregulering niet heeft gewerkt, is tot wetgeving besloten. Dit is afgewogen tegen de extra administratieve lasten. Op dit moment is er de mogelijkheid om graafwerkzaamheden vrijwillig te melden bij het KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum). In de praktijk blijkt dat dit lang niet altijd gebeurt. Als dit wel gebeurt, is de vaak per post aangeleverde informatie door de kabel- en leidingbeheerders veelal onduidelijk of te laat. Bij 50 procent van de graafincidenten is geen melding gedaan door de grondroerder. Bij risicovolle leidingen, indien er een melding is gedaan, is de informatievoorziening vaak wel goed. De beheerders van deze leidingen sturen vaak een vertegenwoordiger om tijdens de graafwerkzaamheden de leidingen zelf aan te kunnen geven. Marktpartijen, gemeenten, Tweede Kamerleden en het KLIC ondersteunen de gedachte van verplichte informatie-uitwisseling.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 08.07.2005