Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
8 juli 2005

MINISTERRAAD STEMT IN MET VOORSTEL NIEUWE STANKWET

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het wetsvoorstel Geurhinder en veehouderij. Daarin wordt bepaald op welke manier geurhinder ('stank') van veehouderijstallen in de milieuvergunning moet worden geregeld. De nieuwe 'stankwet' komt in de plaats van de stankwet voor de reconstructiegebieden en drie stankhandreikingen. De nieuwe wet betekent een sterke vereenvoudiging ten opzichte van die oude, ingewikkelde stankregelgeving met haar stankcirkels.

Belangrijke inhoudelijke wijziging in het wetsvoorstel is het uitdrukken van de normen voor geurbelasting ('geureenheden' in plaats van 'mestvarkeneenheden'). Deze aanpak lijkt op de geluidregelgeving, waar de hoogste toegestane geluidbelasting in decibellen wordt uitgedrukt. Daarnaast mogen gemeenten in de toegestane geurbelasting variëren. Gemeenten kunnen naar boven en naar beneden afwijken. Daardoor kan de gemeente lokaal maatwerk leveren voor veehouderijen en de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen. Geurhinder is immers een lokaal probleem.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het streven is erop gericht dat de wet begin tweede kwartaal 2006 in werking kan treden.

RVD, 08.07.2005