Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
8 juli 2005

kabinet gaat verder met bestrijden lasten overheidsbureaucratie

Verschillende ministeries hebben een goede eerste aanzet gedaan om de administratieve lastendruk voor burgers te verminderen. De plannen die de ministeries hebben ingediend leiden tot een vermindering van de lasten met 14,8 miljoen uren en 280 miljoen euro 'out-of-pocket' kosten (dit zijn de extra kosten die men uitgeeft om aan de lasten te voldoen). Op het totaal aan administratieve lasten voor burgers veroorzaakt door de rijksoverheid van 102 miljoen uur en 1,2 miljard euro 'out-of-pocket' kosten, geeft dit een reductie van 14 procent in uren en 22 procent in kosten.

Toch leveren deze plannen nog te weinig op voor die mensen die het het hardst nodig hebben: uitkeringsgerechtigden, chronisch zieken en gehandicapten, ouderen en vrijwilligers. Daarom heeft de ministerraad op voorstel van minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met een lijst van knelpunten die, aanvullend op de plannen van de ministeries, prioriteit krijgen. Op deze knelpuntenlijst prijken onder andere indicatiestellingen, aangifte van strafbare feiten, de eigen bijdrage thuiszorg, de inkomenstoets, het elektronische SUWI dossier en de aanpak van onbegrijpelijke formulieren. Het zijn knelpunten waarvan (zo blijkt uit onder meer het meldpunt lastvandeoverheid.nl) vooral mensen die tot een van de kwetsbare groepen behoren, tegen de overheid zeggen: doe er wat aan!

Het kabinet is van mening dat het totale pakket aan maatregelen ook al op korte termijn merkbare concrete effecten zal hebben. Zichtbare reducties nu al zijn het nieuwe stelsel rondom bouwvergunningen, de eenmalige aanvraag huursubsidie en de automatische verlenging van het Voorlopige Teruggaaf Formulier van de Belastingdienst. In de loop van 2006 wordt samen met verschillende belangenorganisaties gekeken of de maatregelen inderdaad het gewenste effect hebben opgeleverd dan wel of de maatregelen die in uitvoering zijn aansluiten bij de verwachtingen van de doelgroepen. Begin 2006 zal de Tweede Kamer worden geïnformeerd over de extra reductievoorstellen, de doelgroepenaanpak, de aanpak van de knelpunten en over de omvang van de lastenverlichting die met inzet van ICT kan worden gerealiseerd.

RVD, 08.07.2005