Gemeente Dordrecht


---

Uitbreiding vrijdagmarkt succes voor Dordt

Bezoekers zeer tevreden en geven cijfer 7,6

Leo den Otter

"De uitbreiding van de vrijdagmarkt op het Statenplein is in vele opzichten een succes, " stelt wethouder Van den Oever. "Waar het CBS over 2004 een omzetdaling van ca. 8% registreert is op de markt op het Statenplein sprake van groei." De bezoekers waarderen de vrijdagmarkt met een zeer hoog cijfer, namelijk een 7.6. De nieuwe cijfers werden gisteren eerst aan de marktkooplui gepresenteerd. Overigens hebben niet alle marktkooplieden even goed kunnen profiteren van de verruiming op vrijdag. Vooral de non-food scoort minder goed, maar de food-sector heeft nadrukkelijk beter gescoord. Uit het onderzoek blijkt ook, dat de uitbreiding van de vrijdagmarkt naar de middag een positief effect heeft gehad op de totale bestedingen op de markt. Terugvallende bezoekersaantallen en bestedingen op zaterdag, zoals de marktkooplieden aanvankelijk vreesden, blijken in de praktijk nauwelijks waarneembaar (ca. 1,5 %).

Omliggende winkeliers geven aan ook profijt te hebben van de verruimde markttijden. Dat klopt met het beeld dat méér bezoekers naar de markt komen, die ook vaker dan voorheen gaan winkelen. Ook dit is niet ten koste gegaan van de zaterdag: 80% van de bedrijven rond de markt rapporteert meer klanten over de vrijdag en de zaterdag samen.

De vrijdagmiddag levert ook een forse groep (15%) nieuwe bezoekers, die anders niet naar de markt zouden zijn gekomen. Gisteren besprak wethouder Van den Oever het evaluatie-onderzoek met een kleine groep marktkooplui, die een plek hebben op de markt. De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel heeft inmiddels aangegeven door te willen gaan met de vrijdagmiddagmarkt.

Wethouder Van den Oever: "De markt op het Statenplein is in zeer korte tijd een belangrijke plaats geworden voor de binnenstad. Als je ziet dat de binnenstad en de markt in Dordrecht, juist in een economisch mindere periode goed scoren, geeft dat veel vertrouwen voor de toekomst. De consument is tevreden, de winkeliers zijn tevreden en een deel van de marktkooplui is tevreden."

Het onderzoek moet nog worden besproken in het college en de commissie Ruimte en Economie.

Eerder persbericht

PDF icoon rapport_Evaluatie_vrijdagmiddagmarkt.pdf

Redactie
Leo den Otter
Bestuursvoorlichter

telefoon 06-51373482

email l.den.otter@dordrecht.nl

Informatie