KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

8-7-2005

Wereldkampioenschap J22 - Nederland bijna zeker van de titel

Medemblik, 7 juli 2005 - Van maandag 4 juli tot en met vrijdag 8 juli vindt het wereldkampioenschap plaats in de J22. Op het IJsselmeer, voor Medemblik, strijden 85 teams om de fel begeerde titel van weredkampioen. Nederland is sterk vertegenwoordigd in het
wedstrijdveld, maar ook teams uit België, Bermuda, de Kaaiman
Eilanden, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten zijn aanwezig.

Wisselende weersomstandigheden
Op maandag 4 juli is er niet gevaren. Het zware weer met onweer en harde windstoten hield de zeilers aan de wal. Op dinsdag 5 juli zijn er drie wedstrijden gevaren bij een variabele wind van 12 tot 20 knopen. Het team Magic Marine met stuurman Tjarco Timmermans uit Utrecht wist twee van de drie wedstrijden te winnen. Dit resultaat bezorgde het jonge team direct de koppositie. Ook op woensdag 6 juli was de wind veranderlijk, niet alleen in windrichting maar ook in kracht. De drie wedstrijden van deze dag werden gezeild bij 5 20 knopen. Tjarco Timmermans zette weer een goede prestatie neer, maar de Rotterdamse Nick Bol met zijn team werd dagwinnaar. De koppositie bleef echter bij Tjarco Timmermans die 12 punten voorsprong heeft op Nick Bol. Vandaag lieten de weergoden de zeilers echt in de steek. Door de zeer zwakke wind kon er niet gevaren worden.
Morgen is de laatste wedstrijddag. De laatste start zal niet later dan 15.00 uur in de middag zijn. Rond 16.00 uur is de prijsuitreiking. Dan is bekend welk Nederlands team op de eerste plaats op het podium staat.

De kanshebbers
Het team Magic Marine maakt een grote kans op de wereldtitel. Stuurman Tjarco Timmermans uit Utrecht zeilt sinds november 2004 met teamleden Jurjen Feitsma uit Leiden, Fanny van Leeuwen uit Rotterdam en Ivan Peute uit Delft. Het team heeft dit jaar veel gezeild en getraind. We rekenden van te voren wel op goede prestaties, maar we hadden absoluut niet gerekend op een koppositie in het tussenklassement. De eerste drie races twee eentjes scoren en een tweede plaats, dat bedenk je toch niet, aldus een enthousiaste Tjarco. Morgen is de laatste wedstrijddag en op de vraag of Tjarco Timmermans nu een bepaalde druk voelt, antwoordt hij uiterst rustig: Het doet ons zeker iets, maar we zeilen momenteel ontzettend lekker en zijn allen goed in vorm. We gaan morgen van ons eigen kunnen uit en we gaan niet iets anders doen dan normaal, maar we gaan er wel alles aan doen om Nick Bol en John den Engelsman achter ons te houden.

Voor nieuwkomer Tjarco Timmermans die vroeger Vaurien en 470 gezeild heeft, de afgelopen drie jaren wel een beetje geproefd heeft van de J22, maar sinds november 2004 serieus bezig is, krijgt een harde dobber aan zijn concurrenten.
Nic Bol met zijn crew: Hajo Bijleveld, Dennis Goethals en Sander van der Borch. (Ned 1171, Catolotolo). Hij heeft in eerdere
wereldkampioenschappen al eens een vierde, derde en tweede plek weten te veroveren en zeilt al meer dan 20 jaar J22.
John den Engelsman met zijn crew: Sven Machielsen en Bram van
Hoijdonk. (Ned 1512, Linke Loetje.) Hij was tweede op het
wereldkampioenschap in Anapolis (USA), in 2003 wereldkampioen in Trieste (Italië). Europees kampioen in 1998 en driemaal Nederlands kampioen in 1997, 2000 en 2003. John vaart inmiddels 10 jaar J22.

Bijzonder positief is Tjarco Timmermans over het organisatiecomité. Het WK wordt georganiseerd door watersportvereniging Braassemermeer in samenwerking met de klassenorganisatie en volgens Tjarco heeft het comité een werelds WK neergezet. Goede wedstrijdbanen, juiste
beslissingen om wel of niet te varen, een goed sociaal walprogramma voor zowel de zeilers als de toeschouwers. Ze hebben het echt goed geregeld!

Internetadres: www.wkj22.nl
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl