Turkse Sekerbank wordt onderdeel Rabobank Groep


08.07.2005 / 08:36 / Rubriek: Economie / Organisatie: Rabobank nederland

TURKSE SEKERBANK WORDT ONDERDEEL RABOBANK GROEP

De Turkse Sekerbank wordt onderdeel van de Rabobank Groep. Drs. Rik van Slingelandt, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, tekende in Istanbul een overeenkomst die de opmaat vormt voor het verwerven van een meerderheidsaandeel in Sekerbank. De Rabobank koopt om te beginnen 36,5 procent van de aandelen Sekerbank, die eigendom zijn van het werknemerspensioenfonds van de bank. De Rabobank betaalt hiervoor 78 miljoen euro, hetgeen neerkomt op 1,70 euro per aandeel. De verwachting is dat deze transactie na de zomer kan worden afgerond. Aansluitend zal de Rabobank een meerderheidspositie van minimaal 51 procent in Sekerbank verwerven, via een openbaar bod op de overige aandelen tegen dezelfde prijs.

De acquisitie van een meerderheidsaandeel in Sekerbank vloeit voort uit de internationale retailstrategie van de Rabobank. Hierbij gaat het om het verwerven van, of deelnemen in kleinere banken - in economisch veelbelovende landen - die een sterke positie hebben buiten de grote steden: bij particulieren, het MKB en in de agrarische sector. De Rabobank is sinds 1996 met een eigen vestiging aanwezig in Turkije. Deze richt zich vanuit Istanbul op de grote internationale spelers in de agri- en voedingsmiddelenindustrie.

Deelname beoogt versterking marktpositie Sekerbank

De meerderheidsdeelname door de Rabobank stelt Sekerbank in staat haar kredietmanagement te professionaliseren, haar productaanbod te verbreden en zo haar marktpositie in Turkije te versterken. De bank wil klanten gedurende hun gehele levenscyclus van dienst kunnen zijn, met deposito's, betaalrekeningen, woninghypotheken, vermogensbeheer en verzekeringen voor particulieren. Voor het MKB en de agrarische sector met rekening courant-krediet, leaseproducten en lange termijn-financieringen.

Samenwerking mikt ook op Turkse klanten in Nederland

Daarnaast zullen Rabobank en Sekerbank intensief gaan samenwerken om producten te ontwikkelen die erop gericht zijn de grote Turkse gemeenschap in Nederland beter van dienst te kunnen zijn.

Profiel Sekerbank

De Turkse Sekerbank (letterlijk: suikerbank), werd in 1953 opgericht als de bank van de suikercoöperaties. In de beginperiode had de bank primair een intermediaire rol tussen de Turkse overheid en de suikerindustrie (suikerbietentelers en fabrieken) bij het verrichten van betalingen en het verlenen van voorschotten. Ook investeerde de Sekerbank in andere bedrijven die hun diensten verlenen aan de suikerindustrie, zoals de producenten van landbouwmachines. De Sekerbank is vanouds een financier van suikercoöperaties en andere grootzakelijke klanten. Recent startte de bank een transformatieproces dat is gericht op de ontwikkeling van financiële diensten aan particulieren en het midden- en kleinbedrijf via nieuwe producten en geautomatiseerde dienstverlening. De Sekerbank staat goed bekend in de Turkse financiële wereld. De bank telt 3.328 medewerkers en 201 kantoren, waarvan 43 in Istanbul en 28 in Ankara. De overige 130 kantoren zijn verspreid over geheel Turkije. Van de particuliere Turkse banken met de grootste geografische dekking neemt de Sekerbank de derde plaats in, een goede uitgangspositie voor de verdere ontwikkeling.