Gemeente Dongen


VROM-inspectie onderzocht naleving wet- en regelgeving 08-07-2005

Gemeente Dongen werkt al aan verbeterpunten VROM-rapport

De gemeente Dongen is al bezig met het doorvoeren van een aantal verbeterpunten zoals die uit een onderzoek van de VROM-inspectie naar voren zijn gekomen. Met name het zichtbaar maken van procedures en toetsen heeft de aandacht van de gemeente. Dit was één van de belangrijkste aanbevelingen die uit het rapport van de VROM-inspectie naar voren kwamen. De inspectie vond het positief dat de gemeente als één van de weinige gemeenten over nagenoeg actuele bestemmingsplannen beschikt.

Eind vorig jaar onderzocht de inspectie hoe de gemeente haar taken op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen en milieu in 2003 heeft uitgevoerd. De VROM-inspectie keek daarbij naar het opstellen van beleidsplannen, het maken van programmas en de administratieve organisatie daarvan en naar de uitvoering.

Kwaliteitsslag

In 2003 stond de gemeente voor een grote reorganisatie. Dit heeft ook gevolgen gehad voor de aandachtspunten zoals die in het VROM-rappport zijn benoemd. Vanaf 2004 heeft de gemeente uitvoering gegeven aan de reorganisatie en is zij in dit verband begonnen met het maken van een verdere kwaliteitsslag. De VROM-inspectie heeft, in gesprekken met de gemeente naar aanleiding van het rapport, geconstateerd, dat de gemeente al een aantal verbeteringen heeft opgepakt. Op het gebied van Bouwen wordt gewerkt aan het maken van plannen voor het te voeren beleid. Daarnaast is er qua administratieve organisatie aandacht voor het duidelijker vastleggen van hetgeen is gedaan. In de praktijk worden zaken wel gedaan maar nog onvoldoende vastgelegd. Dit aandachtspunt geldt ook voor Milieu. Op het gebied van Ruimtelijke Ordening heeft de VROM-inspectie aandacht gevraagd voor de ondertekening van de vrijstellingsbesluiten overeenkomstig de interne mandaatregeling. Dit aandachtspunt is direct opgelost door het ontkoppelen van het besluit tot van het verlenen van een vrijstelling en het besluit van de verlening van een bouwvergunning.

Reactie gemeente

De gemeente is blij met het inspectieonderzoek. Het ondersteunt de kwaliteitsslag waaraan gewerkt wordt. Het zet de gemeente op scherp en er kan gekeken worden of de goede weg ingeslagen is. De gemeente heeft naar aanleiding van het rapport een verbeterplan opgesteld, dat inmiddels met de VROM-inspectie is besproken. Verder is er afgesproken dat de VROM-inspectie begin 2006 een kort herhalingsonderzoek instelt. De verbeteracties van de gemeente zullen dan beoordeeld worden. Zo kan zowel de gemeente als VROM toetsen of de verbeteracties het gewenste resultaat hebben.