Ingezonden persbericht


Persbericht

|            |                                       |                           |
|Datum       |7 juli 2005                            |                           |
|Nummer      |                                       |                           |
|Onderwerp   |B&W nieuwsGemeente Haarlemmermeer  week  27                    |                           |
Ruimtelijke Ordening & Luchthavenzaken

Het college van B&W gaat akkoord met het voorliggende termijn uitvoeringsprogramma: Verbreed Mainport Programma. De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland en Schiphol gaan gezamenlijk met de regiogemeenten (de zogenoemde Bestuurlijke Regie Schiphol - BRS) de leefbaarheid in de omgeving van Schiphol op korte termijn verbeteren. Hoewel deze partijen nog verschillen van inzicht over de ontwikkeling van Schiphol op de langere termijn, zijn alle betrokkenen het eens over versnelde investeringen in leefbaarheid, groen, recreatie en informatievoorziening. Dit blijkt uit het Verbreed Mainport Programma (VMP) dat vandaag is verschenen. In het kader van de evaluatie van de Schipholwet hebben alle gemeenten en Schiphol verbeter maatregelen voorgesteld aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het VMP heeft de individuele reacties gebundeld tot een samenhangend pakket aan nieuwe leefbaarheidsmaatregelen die passen binnen de huidige wet en regelgeving. De uitvoering van de voorgestelde maatregelen hoeven niet te wachten op het doorlopen van de gehele evaluatieprocedure Schipholwet, maar kunnen versneld worden gerealiseerd. Ook bevat het VMP maatregelen voor het versterken van de bereikbaarheid en het stimuleren van de regionale economie. Aangezien het om een uitvoeringsprogramma voor de korte termijn gaat doet het VMP geen uitspraken over de ontwikkeling van de luchthaven op de lange termijn, zoals bijvoorbeeld een mogelijke aanleg van de parallelle kaagbaan of de uitbreiding van de terminals tussen de A4 en A5. Het college stelt de raad voor een workshop te organiseren over de korte termijn ontwikkelingen van Schiphol en daarnaast stelt het college het presidium voor deze nota ter bespreking voor te leggen aan de raad.

Water

Het college van B&W heeft kennis genomen van de inhoud van het rapport " Bouwstenen voor waterberging; studie naar waterbergingsmogelijkheden in de Haarlemmermeer" en heeft besloten deze bouwstenen in te brengen in het project integrale gebiedsuitwerking Nota Ruimte. De gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap Rijnland hebben een adviesbureau de opdracht gegeven na te gaan waar in de gemeente Haarlemmermeer mogelijkheden zijn voor waterberging. Uit het rapport komt naar voren dat aan de zuidwestkant van Haarlemmermeer serieuze mogelijkheden zijn voor de waterbergingslocatie, namelijk Zwaansbroek en de Zuidpunt. Een derde locatie kan gevonden worden in het gebied Abbenes, Lisserbroek. Er zijn goede mogelijkheden voor combinatie van waterberging met woningen, natuur en recreatie. Het rapport is hiermee een goede bouwsteen voor de Gebiedsuitwerking Nota Ruimte. In dat proces zal een brede ruimtelijke afweging plaats vinden, waarin een keuze gemaakt gaat worden voor een waterbergingslocatie. De gebiedsuitwerking Ruimte is naar verwachting begin 2006 gereed. Het college stelt het presidium voor de nota ter kennisname aan te bieden aan de raad.

Openbare Werken

Het college van B&W stelt de raad voor een krediet beschikbaar te stellen ter hoogte van E 1.880.000 uit de investeringsruimte Vernieuwing Openbare Ruimte 2005 ten behoeve van vernieuwingswerkzaamheden op de Lisserdijk en stelt ook voor een krediet van E 475.000 uit het investeringsplan 2005-2008 beschikbaar te stellen voor het verkeersveilig maken van de Lisserdijk. Daarnaast vraagt het college de raad een krediet ter hoogte van E 375.000 uit de investeringsruimte Vernieuwing Openbare Ruimte 2006 beschikbaar te stellen van de projecten Hoofdweg Westzijde, Aalsmeerderweg en een dijkvak van de Ringdijk.

Verkeer
Het college van B&W heeft besloten de Lucas Bolsstraat nabij de Operaweg in Nieuw-Vennep open te stellen voor al het gemotoriseerd verkeer. Deze maatregel hangt samen met het verkeersstructuurplan Nieuw-Vennep met als doel het verkeer in Nieuw-Vennep en met name op de Venneperweg beter af te wikkelen. Over de uit te voeren maatregelen van het verkeersstructuurplan Nieuw-Vennep is 23 februari 2005 een inloopavond geweest. Naar aanleiding van de artikel-19 procedure is het voorstel aangepast. Bij groot onderhoud van de Noorderdreef zal eveneens geluidsreducerend asfalt worden gebruikt. Daarnaast is met de op Dreef School aan de Noorderdreef overeengekomen dat er maatregelen worden getroffen om de veiligheid van schoolkinderen te verbeteren. Het openstellen gebeurt door middel van het verwijderen van borden en de bussluis.

Het college van B&W heeft de raad door middel van 2 brieven geïnformeerd over de overdrachtsprocedure Calatravabruggen van Vinex naar de beheersorganisatie van DOW en de stagnatieclaim.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur

Het college van B&W heeft besloten de tijdige betaling van rente en aflossing te garanderen voor een door voetbalvereniging r.k.s.v. Pancratius in Badhoevedorp te sluiten geldlening van maximaal E 350.000. Deze lening is bedoeld voor de aanleg van een verlichtingsinstallatie en de uitbreiding/renovatie van het clubgebouw.

Het college van B&W stemt in met de Jaarrekening 2004, de 1e Begrotingswijziging 2005 en de programmabegroting 2006 van het Recreatieschap Spaarnwoude. Het college stelt het presidium voor de onderliggende nota's ter kennisname aan te bieden aan de raad.

Het college van B&W heeft besloten de subsidieverzoeken 2006 van een aantal (professionele) cultuur- en welzijnsinstellingen op basis van afzonderlijke besluitvormings-trajecten te behandelen. Nadat de gemeente met deze instellingen contact heeft gehad over de voorgenomen subsidieverleningen 2006 zoals behandeld in deze nota, zijn zij in de gelegenheid tot 1 september 2005 hierop een zienswijze in te dienen. In oktober neemt het college een voorlopig standpunt in ten aanzien van de ingediende reacties en vervolgens vindt op 15 november een hoorzitting plaats. In de 2e helft van november stelt het college de te verlenen subsidies vast.

Het college van B&W heeft kennis genomen van de inhoudelijke en financiële verslaglegging van de Stichting Meerwaarde over de jaren 2002 en 2003. In deze nota wordt ingegaan op de sanering en de verbetering van de bedrijfsvoering en de exploitatie van de stichting, de vermogenspositie en de kwaliteit van de verslaglegging. De subsidie 2002 is vastgesteld op E 3.985.731 en de subsidie over 2003 op E 4.350.758.

|  |                                                              |
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht