Provincie Limburg

Geheime archieven ontsloten 412 strekkende meter provinciaal archief openbaar

Vandaag draagt de Provincie haar archieven (periode 1944-1987) over aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) in Maastricht. Dit betekent dat 43 jaar provinciaal archief openbaar en dus toegankelijk wordt voor het publiek. De Provincie Limburg is de daarmee de vierde provincie die volledig voldoet aan de openbaarheidbepaling van de Archiefwet.

Links: de heer drs. D. Th. de Graaf, directeur van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Rechts: de heer drs. W.L.J. Weijnen, secretaris GS/algemeen directeur Provincie Limburg Het overgedragen archief omvat onder andere dossiers over de stichting de Maasplassen, stichting Watersnood, mijnsluiting, afgravingsgebieden, ontgrondingen, PNL-gelden (Perspectieven Nota Limburg 1965-1987), milieuvergunningen en dossiers van het Grindfonds. Maar ook de Statenbijbel en de spullen van generaal Dibbets, zoals medailles, sierknopen en tekeningen zijn opvraagbaar.

In de Archiefwet 1995 is de overbrengingstermijn van archiefbescheiden naar een archiefbewaarplaats verkort van 50 naar 20 jaar. Dat betekent dat nog redelijk jonge informatie openbaar wordt. Deze verkorting van de termijn betekent voor het provinciaal archief dat de aanwezige bestanden van 1944 tot 1985 overgebracht dienen te worden naar het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), een Openbaar Lichaam waarin het Rijksarchief Limburg en het Gemeentearchief zijn opgegaan. Omdat in mei 1987 de provinciale griffie, waterstaat en planologische dienst zijn samengevoegd tot één provinciale organisatie is de termijn verlengd tot april 1987. Zodoende is de compleetheid en samenhang van de archiefbescheiden gegarandeerd. Ten aanzien van enkele archiefbescheiden zijn beperkingen aan de openbaarheid gesteld. Deze beperkende maatregelen vinden hun grondslag in de Archiefwet. Dit vanwege vertrouwelijke bedrijfs- en fabricagegegevens en ter eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. In de Verklaring van overdracht' wordt aangegeven wanneer deze bescheiden openbaar worden.

Voor het RHCL is het bestand een waardevolle aanwinst voor hun collectie omdat over een groot aantal onderwerpen belangrijke informatie beschikbaar komt: onder andere over het (toen nog geheten) vliegveld Zuid-Limburg, operette, aankoop van bos en het eeuwfeest pauselijke kerkinwijding. Van bijzonder belang is dat de naoorlogse jaren nu aan nader onderzoek onderworpen kunnen worden.

De huidige overdracht vloeit voort uit een bepaling in de Archiefwet 1995 dat de provinciale archieven na 20 jaar dienen te komen berusten in het rijksarchief in de provincie. Het Provinciaal Archief (periode 1814-1943), zoals het in de wandelgangen genoemd wordt, is al in de depots van het RHCL opgenomen. Met deze nieuwe overdracht wordt deze bron voor historisch onderzoek op een belangrijke wijze gecompleteerd.

8-7-2005 08:41