Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 8 juli 2005

PERSBERICHT

KNBSB teleurgesteld over besluit IOC

Het bestuur van de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond) heeft met grote teleurstelling kennisgenomen van het besluit van het IOC om zowel honkbal als softbal, na 2008, uit het programma van de Olympische Spelen te schrappen.

Deze sporten, in Europa sterk in ontwikkeling, worden wereldwijd door miljoenen actief beoefend en door miljarden mensen op de voet gevolgd, zowel in de stadions als via de media. In vele Amerikaanse en Aziatische landen zijn honk- en softbal volkssport nummer één.

Het verlies als Olympische Sporten is sportief gezien een verlies voor de topsporters, maar zal zeker ook commercieel voor het IOC een aderlating betekenen. Met name vanuit landen als Amerika, Japan, Korea enz. zal een voor het IOC gevoelig verlies ontstaan in bijvoorbeeld de media rechten.

De keuze voor twee nieuw toe te voegen sporten uit golf, rugby, karate, squash of inline-skate staat in geen verhouding met de impact in de wereld van de honk- en softbalsport.

Het bestuur van de KNBSB zal binnen de wereldfederaties IBAF (honkbal) en ISF (softbal) zich beraden op de te nemen stappen, met name gericht op de voortgang van de ontwikkeling van deze sporten.

Het beleid van de KNBSB richt zich op de verdere ontwikkeling (en professionalisering) van de honk- en softbalsport in Nederland en Europa. De samenwerking met professionele organisaties in de grote honkbal en softbal landen, bijvoorbeeld Major League Baseball in Amerika, zal worden uitgebreid.