Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten Gemeente Nieuwegein van 5 juli 2005

B & W belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Overdracht bevoegdheden van college en burgemeester (2005/13127) Het college heeft besloten de ondertekening van verweerschriften in gerechtelijke procedures te mandateren aan de afdelingshoofden. Ook heeft het college en de burgemeester een aantal ambtenaren doorlopend gemachtigd om namens hen het woord te voeren bij zittingen van de commissie Bezwaarschriften en de sector Bestuursrecht van de rechtbank Utrecht. Soms moeten ambtenaren het woord voeren die nog niet zijn gemachtigd of gaat het om woordvoering bij andere gerechtelijke instanties dan hierboven genoemd. Het college en de burgemeester hebben besloten om voor die gevallen de afdelingshoofden de bevoegdheid te geven om ambtenaren te machtigen om namens college of burgemeester het woord te voeren.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Toekenning subsidies amateurkunst (2005/12707)
De stelpost incidentele subsidies amateurkunst bedraagt in 2005 ¤ 21.555. Twee keer per jaar vindt besluitvorming plaats. Bij de besluitvorming over de aanvragen laat het college zich adviseren door de commissie amateurkunst, een commissie van onafhankelijk deskundigen. In het kader van de 1e tranche 2005 zijn zeven subsidieaanvragen voor een totaalbedrag van ¤ 12.000 beoordeeld. Eén aanvrager heeft zijn aanvraag ingetrokken. De commissie heeft over vier aanvragen een positief advies en over twee aanvragen een negatief advies uitgebracht. Het college heeft besloten conform het advies van de commissie amateurkunst. De volgende aanvragen zijn gehonoreerd:
· Popkoor Amazing Nieuwegein voor het Dance Classic project;
· Nieuwestad Operette voor de operette "Die Schöne Helena";
· Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest voor het theaterstuk "Alma Mahler";
· Nieuwegeins Kamerkoor voor het Allerzielenproject.

Achterstandenbeleid 2002-2006(2005/12703)
Op 17 oktober 2002 is door de gemeenteraad het Beleidskader Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid Nieuwegein voor de periode augustus 2002 tot augustus 2006 vastgesteld. Het Beleidskader is richtinggevend voor de uitvoering van activiteiten in het kader van het bestrijden van onderwijsachterstanden in de gemeente Nieuwegein. Om uitvoering te geven aan het Beleidskader wordt per schooljaar een activiteiten plan opgesteld door gemeente en uitvoerende instellingen. Dit voorstel heeft betrekking op WE peuterspeelzaal van Kind en Co en een taalondersteuningstraject op de Prins Willem Alexanderschool. Op basis van het bestedingsplan ontstaan subsidierelaties tussen de gemeente en deze instellingen, waarin wordt aangegeven op welke wijze de gelden worden ingezet en verantwoord.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Handhavingstraject Hildo Kropstraat 9 (05/14039)
Het college heeft besloten een handhavingstraject op te starten tegen de gebruiker van het pand aan de Hildo Kropstraat 9. Het gebruik van het pand voor detailhandel is in strijd met het (ontwerp)bestemmingsplan Jutphaas Wijkersloot en het college wil dit stopzetten. De gebruiker ontvangt een vooraanschrijving, waarin het college haar voornemen bekendmaakt om een last onder dwangsom op te leggen. De gebruiker kan hiertegen een zienswijze (bedenking) indienen. De eigenaar van het pand ontvangt een afschrift van deze vooraanschrijving.

Handhavingstraject Hildo Kropstraat 13 (05/12706)
Het college heeft besloten een handhavingstraject op te starten tegen de gebruiker van van de eerste verdieping van het pand aan de Hildo Kropstraat 13. Het gebruik van het pand voor detailhandel is in strijd met het bestemmingsplan (ontwerp) Jutphaas Wijkersloot en het college wil dit stopzetten. De gebruiker ontvangt een vooraanschrijving, waarin het college haar voornemen bekendmaakt om een last onder dwangsom op te leggen. De gebruiker kan hiertegen een zienswijze (bedenking) indienen. De eigenaar van het pand ontvangt een afschrift van deze vooraanschrijving.

Vrijstellingsverzoek voor bouw vijf woningen De Waterhof (2005/13128) Het college heeft besloten een vrijstellingsprocedure te starten voor de bouw van vijf woningen in De Waterhof, een deelgebied van Nieuw Vreeswijk. Het verzoek om vrijstelling zal zes weken ter inzage liggen. Iedereen kan dan een zienswijze indienen. Hierover verschijnt nog een openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Artikel 42 brief VVD over klimaatvriendelijk reizen (05/11482) De raadsfractie van de VVD heeft het college een schriftelijke vraag gesteld over klimaatvriendelijk reizen. Het college heeft per brief antwoord gegeven. Het college is bekend met het aanbod van organisaties als Trees for Travel en Cool Flying om voor een geringe bijdrage van de reiziger ter compensatie van de COl-uitstoot als gevolg van vliegreizen, bomen te planten. Het college vindt dit een sympathiek idee, waarbij zij wel opmerkt dat vliegen één van de meest vervuilende vormen van vervoer is en dat voor de relatief korte afstanden het reizen per trein minder milieubelastend is. Voor eventuele dienstreizen per vliegtuig neemt het college in overweging om gebruik te maken van eerder genoemd aanbod. Verder bekijkt het college nog of het aanbod in aanmerking komt voor plaatsing op www.nieuwegein.allesduurzaam.nl (het digitale Groene Katern).

Plan van aanpak vervanging speeltoestellen (2005/12702) In november 2004 heeft de raad ¤ 80.000 per jaar ter beschikking gesteld om Speel- en sporttoestellen te vervangen. Bij de vervanging van speeltoestellen wordt het minimummodel gehanteerd. Dat houdt het volgende in:
· voor elke 30 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 5 en voor elke 70 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar een speellocatie wordt gerealiseerd.
· voor alle 100 jeugdigen vanaf 12 tot 18 jaar wordt een sportlocatie gerealiseerd.
· In totaal gaat het om 271 speel -en sportlocaties. Op dit moment heeft de Gemeente Nieuwegein nog 296 speel -en sportlocaties. Het vervangingsvoorstel is als volgt. Een verwijderde speellocatie wordt niet vervangen als het aantal speellocaties in die wijk boven de norm ligt, en wel als het aantal speellocaties in die wijk beneden de norm ligt. Extra aandacht besteedt de gemeente aan de wijk Jutphaas/Wijkersloot die op dit moment te weinig speellocaties heeft. Voor de wijk Galecop die eveneens te weinig speellocaties heeft is recent de Galecopperzoom in gebruik genomen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College wil ¤ 111.000 bezuinigen op facilitaire producten en diensten van eigen organisatie (2005/13136) Het college is in principe akkoord gegaan met een voorstel waarin het Facilitair Bedrijf van de gemeentelijke organisatie een aantal bezuinigingsvoorstellen doet die betrekking hebben op de eigen diensten en producten van het Facilitair Bedrijf. De nota voorziet in structurele bezuinigingen van ¤ 111.000,-. Het college heeft verzocht om aanvullende bezuinigingen voor een bedrag van ¤ 9.000,-, om de oorspronkelijk geplande structurele bezuiniging van ¤ 120.000,- op het Facilitair Bedrijf te realiseren. Het college legt het voorstel nu voor aan de Ondernemingsraad. Na de behandeling door de OR, neemt het college een definitief besluit.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)