Gemeente Groningen

Oostzijde

woensdag 15 juni:
Korrewegbrug omgedoopt in Gerrit Krol-brug

Op vrijdagmiddag 8 juli om 16.00 uur zal schrijver Gerrit Krol een plaquette onthullen op de Korrewegbrug die dan zijn naam zal krijgen. Uit waardering voor zijn bijzondere oeuvre en zijn betekenis voor de Nederlandse literatuur hebben burgemeester en wethouders van Groningen besloten de Korrewegbrug over het Van Starkenborghkanaal te vernoemen naar Gerrit Krol. Het gemeentebestuur eert Gerrit Krol al schrijver en als De Zoon van de levende stad, zoals de titel van één van zijn verhalen over Groningen luidt. Het college van gedeputeerde staten van de provincie Groningen, eigenaar van de brug, heeft zijn instemming aan dit besluit gegeven.

De schrijver, dichter en essayist Gerrit Krol werd in 1934 in Groningen geboren en groeide op aan de Korreweg.

De belettering en de plaquette die op de brug worden aangebracht, zijn van de hand van ontwerper Harry Fierkens. Op de plaquette staat onder meer de openingszin uit de roman De oudste Jongen (1998): "Na een lange fietstocht was ik pas terug in de stad wanneer ik het ronde bord '50 km' passeerde met daarboven de naam Groningen, die mij zo vertrouwd was dat daar net zo goed Gerrit Krol kon staan, vond ik."

Gerrit Krol werd in 1934 aan de Thomassen-à-Thuessinklaan geboren en groeide op aan de Korreweg. Hij bezocht het Willem Lodewijk-gymnasium waar hij bij het eindexamen onder meer een drie voor Nederlands haalde. Een onvermijdelijk herexamen leverde een twee op voor dat vak zodat Krol het laatste jaar over moest doen. In de hoop `de universele waarheid aan te treffen' ging Gerrit Krol wiskunde studeren. Al tijdens zijn studie ging hij werken als computerprogrammeur bij Shell. In deze functie en later ook in zijn werk als systeemontwerper bij de NAM verbleef hij enige jaren in het buitenland, onder andere in Nigeria. In militaire dienst schreef Krol al een aantal romans. Hij debuteerde in 1962 met de roman De rokken van Joy Scheepmaker. Dat boek is een traditioneel vertelde roman. Die stijl laat Krol met Het gemillimeterde hoofd (1967) volledig achter zich: daarin vertellen korte paragrafen, schema's, formules en illustraties over `het mechanisme van de taal, in het bijzonder van de wiskunde'.

In zijn romans, verhalen, gedichten en feuilletons speelt de stad Groningen een belangrijke rol. Zoals in de verhalenbundel Halte opgeheven, de romans Scheve levens en De oudste jongen, de novelle Een ongenode gast en de bundel De kleur van Groningen en andere verhalen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. Het gemeentebestuur van Groningen brengt Gerrit Krol een feestelijk eerbetoon op 8 juli. Vanaf die dag heet de Korrewegbrug Gerrit Krol-brug.

Gerrit Krol woont en werkt in Oudemolen.