European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/70

Brussel, 8 juli 2005

11022/05 (Presse 184)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de ondertekening op 5 juli van de "Beginselverklaring voor de oplossing van het Sudanese conflict in Darfur"

De Europese Unie verheugt zich erover dat op 5 juli in Abuja (Nigeria) de "Beginselverklaring voor de oplossing van het Sudanese conflict in Darfur" is ondertekend. De Europese Unie feliciteert de partijen met deze verwezenlijking, die een belangrijke stap is op weg naar vrede in Darfur. De Europese Unie looft ook het door de Afrikaanse Unie geleide bemiddelingsteam, onder het voorzitterschap van Speciaal Gezant Dr. Salim A. Salim, voor de onverdroten ijver waarmee het dit akkoord tijdens vaak moeilijke onderhandelingen tot stand wist te brengen.

De Europese Unie merkt op dat het conflict in Darfur en de enorme humanitaire crisis alleen door politieke dialoog en verzoening kunnen worden beëindigd. Daarom is de Europese Unie ingenomen met de aankondiging van Dr. Salim dat de gesprekken op 24 augustus worden hervat in Abuja, en roept zij de partijen op deze kans te baat te nemen om hun geschillen te beslechten en vrede in Darfur te brengen. De Europese Unie spoort de partijen aan om op de vastgestelde datum opnieuw naar Abuja te komen en welwillend en te goeder trouw te onderhandelen binnen het kader dat in de Beginselverklaring is overeengekomen.

De Europese Unie herhaalt haar oproep aan alle partijen om het staakt-het-vuren te respecteren en alle door hen gesloten overeenkomsten na te leven, in het bijzonder de humanitaire en veiligheidsprotocollen van Abuja. De Europese Unie is vastbesloten de VN-resoluties over Sudan onverkort uit te voeren en herinnert eraan dat maatregelen, met inbegrip van doch niet beperkt tot sancties, zullen worden genomen tegen diegenen die hun verplichtingen uit hoofde van deze resoluties niet nakomen. De Europese Unie is ook vastbesloten een eind te maken aan de straffeloosheid voor de in Darfur gepleegde misdrijven en roept de Sudanese regering en de overige partijen op om overeenkomstig Resolutie 1593 van de VN-Veiligheidsraad volledig met het Internationaal Strafhof samen te werken.

De Europese Unie verklaart opnieuw dat zij een vreedzaam, welvarend en democratisch Sudan is toegedaan en memoreert dat zulks een oplossing voor het conflict in Darfur vereist. Daarom blijft de Europese Unie de vredesbesprekingen in Abuja onder bemiddeling van de AU krachtig steunen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaat Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.