Gemeente Rotterdam
Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

Nr. 119
8 juli 2005

Rotterdam Zet Door
College niet eens met advies commissie Gelijke Behandeling

Het College van B en W van Rotterdam heeft met teleurstelling kennis genomen van het advies van de Commissie Gelijke Behandeling. De commissie stelt dat een inkomenseis van tenminste 120% van het minimumloon als criterium voor huisvestingsvergunning "indirect onderscheid oplevert op grond van ras, nationaliteit en geslacht." Het College is het met deze conclusie niet eens en zet het experimentele huisvestingsbeleid voort dat in beperkte delen van de stad geldt. Het is juist de intentie van het College om de leefbaarheid in probleemwijken te herstellen en de kansen voor de bewoners te vergroten. Hiervoor is het noodzakelijk om de instroom van kansarmen in die gebieden tijdelijk te beperken.

Om tot structurele oplossingen te komen voor de scheefgroei in de bevolkingssamenstelling van een aantal Rotterdamse probleemwijken, heeft het College het actieprogramma Rotterdam Zet Door opgesteld. Op basis van dit actieprogramma wordt naar verwachting per 1 januari 2006 de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, ook wel Rotterdamwet genoemd, van kracht. Deze wet biedt de grote steden de mogelijkheid om de eis 'inkomen uit werk' als voorwaarde stellen voor vestiging in probleemwijken. Voor de wet bestaat breed draagvlak binnen Rotterdam en in de Tweede Kamer.

Het stellen van de eis 'inkomen uit arbeid' zoals voorgesteld in de nieuwe wet is de enige mogelijkheid om vestigingseisen te laten gelden voor woningen van particuliere verhuurders. Deze zijn ruim vertegenwoordigd zijn in de probleemwijken. De woningcorporaties hebben zich deze week al via een convenant achter de doelstellingen van het College geschaard.

De effecten van het experiment met de huisvestingsvergunning (geldt voor 8000 van de 280.000 woningen) worden deze zomer geëvalueerd. De resultaten zullen ook ter kennis worden gebracht van de Tweede kamer.

noot voor de redactie/