Ingezonden persbericht

Amsterdam, 8 juli 2005

Nederlandse campagne 'Maak het waar' teleurgesteld: G8 had hulp aan Afrika nu moeten verdubbelen

De G8 leiders hebben goede voortgang geboekt voor de armsten in de wereld, maar de toegezegde verdubbeling van de hulp in 2010 komt te laat om armoede nu te bestrijden. Het G8 akkoord is daarom een teleurstelling, stelt 'Maak het Waar. Armoede de Wereld uit', de Nederlandse tak van de Global Call to Action against Poverty (GCAP)/Make Poverty History. Kumi Naidoo, voorzitter van GCAP zei in Gleneagles: 'De belofte om de extra hulp pas te leveren per 2010 is als vijf jaar wachten met het reageren op de Tsunami.'

De G8 heeft $ 50 miljard extra hulp in 2010 toegezegd. Daarvan is $ 25 miljard bestemd voor Afrika. Als de $ 50 miljard extra hulp dit jaar was ingegaan, zou dit de komende vijf jaren 300 miljoen mensen uit de armoede hebben kunnen helpen.

De G8 heeft het akkoord over schuldkwijtschelding dat hun ministers van financiën overeenkwamen bevestigd. Het schuldenakkoord is een welkome eerste stap, maar gaat niet ver genoeg. Slechts 18 landen komen voor volledige kwijtschelding in aanmerking. Veel andere arme landen met hoge schulden, zoals Kenia en Bangladesh, zijn echter buitengesloten. Daarnaast wordt de kwijtschelding grotendeels uit de reguliere hulpbudgetten gefinancierd. De armste schuldenlanden zullen per saldo dan ook nauwelijks extra middelen krijgen.

De G8 heeft een besluit over een meer rechtvaardige wereldhandel, via bijvoorbeeld het afschaffen van schadelijke landbouwexportsubsidies, voor zich uitgeschoven tot de WTO Handelstop in Hong Kong eind 2005. Tony Blair zei dat 2010 het tijdstip was voor het ingaan van een concreet akkoord daarover. Het blijft onduidelijk wat het G8 akkoord in 2006 en de jaren daarna tot 2010 werkelijk gaat opleveren voor bestrijding van de schrijnende armoede.

'Maak het waar' roept premier Balkenende op zich tijdens de VN-millenniumtop in september maximaal in te zetten voor rechtvaardige wereldhandel, meer schuldkwijtschelding en betere hulp.

De Global Call to Action against Poverty (GCAP) is met 1100 organisaties de grootste mondiale bundeling van maatschappelijke organisaties ooit. Make Poverty History is daar de Engelse campagne van en 'Maak het waar. Armoede de wereld uit' de Nederlandse. 'Maak het waar telt 39 aangesloten organisaties.