Ingezonden persbericht


Persbericht

Expositie Harm Visser, een bijzondere vogel in de Biesbosch

Als kunstschilder heeft Harm Visser iets met vogels. Maar vogels hebben ook iets met Harm Visser. Ze zoeken elkaar steeds weer op. Nu strijken ze neer bij het bezoekerscentrum in de Biesbosch, dat belooft wat.

Harm Visser zat op school uit het raam te kijken, niet als een starende of dromende leerling, maar als een alerte kijker met oog voor detail. Hij was het liefst buiten en eenmaal thuis gekomen kwamen alle indrukken in een tekenschrift. Eigenlijk is hij altijd die jongen gebleven die permanent het heen-en-weer heeft tussen natuur en schildersezel. Nadat hij de Academie voltooide zocht hij een baantje waarmee hij deze werkwijze kon vasthouden. En met succes. Diverse galeries vragen naar meer werk van hem. Wat boeit ons in Harm Visser?

Ogenschijnlijk ziet Harm Visser hetzelfde als wat wij zien: een vogel, een insekt, een boom. En toch is het meer dan realisme, hoe perfect de details ook zijn. Harm ziet in de vogel de compositie, het lijnenspel, het kleurenpalet en zelfs iets van het karakter. Een vogel is ook trots of nieuwsgierig, hongerig of lui. Harm zoekt naar de uitsnede in het beeld waar de lijnen een compositie vormen. En vreemd genoeg gaat onze aandacht altijd naar het oog van de vogel. Hij kijkt ons aan en wij zien hem. Het oog is zo boeiend dat Harm Visser ook enkele werken maakte van uitsluitend dat ene oog in een feestelijke kleurenpracht en met ongekende diepte. Oog in oog met de levende natuur.

Harm Visser heeft soms moeite om het werk los te laten uit een angstig voorgevoel dat het ergens een plaatje aan de kamermuur wordt. Hij omgeeft het beeld met een kleurkader, een heel bijzondere lijst of hij plaatst het geheel op pootjes zodat het een vrijstaand object wordt. Hij koestert zijn dieren en landschappen, hij kleedt ze zorgvuldig aan in de hoop dat wij geboeid raken en geboeid blijven. De natuur heeft een verhaal en wil ons overtuigen van schoonheid.

Zijn nieuwe passie is de vogelvlucht. Harm Visser gaat mee de lucht in het vraagt zich af: wat ziet het oog van die vogel? Een landschap zonder horizon? De waterbronnen in het land? De vruchten om te eten of bomen om in te nestelen? Zo komt Harm Visser aan een heel nieuw palet vanuit een uniek perspectief: het landschap vanuit de lucht gezien! Geen wonder dat hij zijn werk beschrijft als 'onbegrensde inspiratie'. Een lust voor het oog, een zegen voor de ziel.

Hoewel zijn kunst betaalbaar is heeft Harm Visser ook een aantal werken als zeefdruk uitgegeven, want voor veel liefhebbers is een echt kunstwerk toch een luxe. Maar wie eenmaal oog in oog heeft gestaan met dit werk zal het graag willen vasthouden. Zeker als je de vogels om je heen ziet vliegen en je hoort ze roepen over het water. Hier komt ook het werk van Harm Visser helemaal tot leven. Bezoekercentrum De Biesbosch haalt hiermee een unieke expositie in huis. Van 9 juli tot en met 30 augustus zullen veel natuurliefhebbers hier op af komen.

U vindt het Biesbosch Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Biesboschweg 4 in Drimmelen. Telefoon 0162-682233. Dagelijks gratis toegankelijk van 10-17 uur.