Cultuurschip van start in Casablanca


05.07.2005 / 12:57 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Brains unlimited

Persbericht

Amsterdam 5 juli 2005

CultuurSchip: Casablanca - Agadir - Al Hoceima

Op zaterdag 9 juli 2005 openen burgemeester Opstelten van Rotterdam en burgemeester Sajid van Casablanca gezamenlijk in Casablanca het culturele programma van het CultuurSchip. Casablanca is de eerste havenstad waar het CultuurSchip een breed cultureel evenement brengt.

In de maanden juli en augustus maakt de driemaster de 'Oosterschelde' onder de naam CultuurSchip een culturele bootreis langs Marokkaanse en Nederlandse havensteden. Het schip brengt een Nederlands - Marokkaans cultureel programma naar Marokko en vaart terug met artiesten aan boord die een Marokkaans - Nederlands programma in Amsterdam en Rotterdam zullen brengen. Zo wordt getoond wat er gebeurt wanneer twee culturen elkaar ontmoeten, inspireren en wederzijds beïnvloeden.

Wat gaat er gebeuren?

Het Ship of Fools - een cultureel narrenschip - vaart voor het CultuurSchip uit om de komst van het schip in Casablanca, Agadir en Al Hoceima aan te kondigen en de aandacht van het publiek te trekken. Het Cultuurschip vaart de haven binnen en gaat voor het strand voor anker. De artiesten worden op humoristische wijze van boord gehaald en naar het strand gebracht. Iedere dag is er een programma met een mix van optredens; van zeemansliederen tot klassieke muziek, van traditionele zang en dans tot Maroc-pop en -rap, van straattheater tot street dance. De optredens beginnen in de middag en lopen door tot in de avond.

Zeilen worden kunstwerken

Het creëren van kunstwerken aan de hand van ter plaatse opgedane ervaringen en indrukken maakt de reis tot een dynamische, waarvan het publiek deelgenoot wordt. Er staan enkele bijzondere workshops op het programma, zoals die waarin de oude zeilen van de driemaster worden beschilderd. Elke stad krijgt haar eigen zeil, dat door haar inwoners beschilderd mag worden. Wanneer het Cultuurschip tenslotte de Nederlandse havens binnenvaart is het opzienbarend vrolijk aan de horizon!

MarokkoNederland2005

Het CultuurSchip vaart onder de vlag van MarokkoNederland2005. Dit is een jaar vol evenementen, ontmoetingen en festiviteiten in Marokko en Nederland. Rode draad in het jaar is de wederzijdse beïnvloeding tussen Marokkanen, Nederlanders en Nederlanders van Marokkaanse afkomst. MarokkoNederland2005 laat zien hoe beide culturen elkaar inspireren. Het CultuurSchip is een project van MarokkoNederland2005 en wordt geproduceerd door Brains Unlimited in samenwerking met Comma Arts.

De route van het CultuurSchip

Casablanca zaterdag 9 t/m dinsdag 12 juli

Agadir vrijdag 22 t/m zondag 24 juli

Al Hoceima zaterdag 30 juli t/m maandag 1 augustus

Amsterdam, Sail woensdag 17 t/m zondag 21 augustus