Gemeente Sluis

run, strandacteurs en andere acties voor een schoon strand

PERSBERICHT - 5 juli 2005

INZET AFVAL BUNGEE RUN, STRANDACTEURS EN ANDERE ACTIES VOOR EEN SCHOON STRAND

In het kader van het project Duurzaam Strandpakket en het actieplan Schoon Strand 2005 van de Stichting Nederland Schoon om het zwerfafval op stranden fors terug te dringen, organiseert de gemeente Sluis een Afval Bungee Run, bezoeken strandacteurs de stranden en worden andere acties op touw gezet.

Afval Bungee Run
Op 26 juli is er een Afval Bungee Run. Dit spel wordt geplaatst op het strand van Cadzand bij strandpaviljoens 'Caricole. Jong en oud is van harte welkom om op de Bungee Run de strijd met elkaar én met het afval aan te gaan.

Door middel van de Afval Bungee Run hoopt de gemeente Sluis op een speelse manier aandacht te vragen voor het feit dat afval niet op het strand thuis hoort, maar in de afvalkorven. De Afval Bungee Run is een spel op een baan (een groot springkussen), waarbij de deelnemers met een gordel aan een elastiek vastzitten. Het afval (een blokje met klittenband) dat de deelnemers in de handen krijgen, moeten ze zo ver mogelijk op de baan vastklitten. Het elastiek remt je af en zorgt ervoor dat je na het wegbrengen van het afval weer netjes bij de achterwand van het kussen terugkomt

De Afval Bungee Run wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Europese Unie in het kader van het Phasing-out-5B project.

Strandacteurs
Naast de Bungee Run zijn er daarom nog meer acties ontplooid. Op drukke plekken op het strand zijn er mooi vormgegeven afvalkorven geplaatst. Verder zijn er gratis strandafvalzakjes en strandasbakken te verkrijgen bij de strandpaviljoens.
Ook worden er op verschillende data en op verschillende stranden strandacteurs ingezet om op het strand de aandacht van de strandgangers te trekken en ze te confronteren met het zwerfafval. Zij ruimen op komische wijze het strand op. Althans, ze zullen laten zien dat afval niet zichzelf opruimt. De acteurs zijn op de volgende tijdstippen aan het werk zien:

· zat. 9 juli van 12.00 tot 15.00 uur Paviljoen Saint Pierre Nieuwvliet

· zon. 17 juli van 12.00 tot 15.00 uur Paviljoen t Halve Maentje - Breskens

· zon. 14 augustus van 12.00 tot 15.00 uur Paviljoen De Zeemeeuw t Zwin

· zat. 20 augustus van 12.00 tot 15.00 uur Paviljoen Matour Nieuwvliet

Schone stranden
Het doel voor 2005 is om alle stranden een schoonheidsniveau A (schoon) of A+ (zeer schoon) te laten behalen. De kust is een belangrijke pijler voor het toeristisch-recreatieve aanbod in de regio. Schone stranden zijn daarbij een basisvoorwaarde. Hieraan wordt dan ook terecht veel aandacht besteed. Met het project 'Duurzaam Strandpakket' en het actieplan Schoon Strand 2005 wil de gemeente Sluis een 'flinke steen' bijdragen aan duurzaam gebruik van de kust, niet alleen fysiek maar ook wat betreft beleving en bewustwording.
---

Voor nadere inlichtingen
Afdeling Voorlichting, tel. 0117-457 123
Afdeling Toerisme, Odile de Pooter, tel. 0117-457 270