Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta en Kerken Kijken presenteren: IN OUDE LUISTER HERSTELD

Restauratie van de neogotische Willibrorduskerk

Rondleidingen 9 juli, 6 augustus, 10 september
Zo'n 15 jaar is er hard gewerkt om de neogotische St. Willibrorduskerk van Alfred Tepe in oorspronkelijke luister te herstellen. Deze restauratie nadert zijn voltooiing en wordt officieel afgerond met een plechtige opening op 3 november. Als onderdeel van een uitgebreide manifestatie over deze kerk en de architect Tepe, die nog veel meer gebouwen in Utrecht op zijn naam heeft staan, organiseren de gidsen van de Willibrord i.s.m. architectuurcentrum Aorta op drie zaterdagen gedurende Kerken Kijken, rondleidingen door de bijna compleet gerestaureerde kerk in de Minrebroederstraat. Een mooie kans om de interessante verhalen achter de stofwolken en houten schotten te horen en de hernieuwde kleurenpracht te bewonderen, dus mis het niet!

Ondanks zijn afmetingen valt de Willibrorduskerk nauwelijks op, als je door de Annastraat of de Minrebroederstraat gaat. De kerk ligt bijna verscholen tussen de omringende bebouwing en geeft aan de Annastraat de indruk van een bescheiden schooltje. Alleen een uithangbordje bij de ingang aan de Mariastraat maakt duidelijk dat het hier een kerk betreft. Pas van een afstand krijg je een besef van de afmetingen van deze kerk. De grootste verrassing wacht echter bij binnenkomst. Het van buiten vrij sober ogende gebouw is vanbinnen kompleet beschilderd met gotische motieven in de meest schittereden kleuren. De originele glas-in-lood ramen zetten de kerk nog eens extra in schilderachtig gekleurd licht.

Deze tussen 1876 en 1877 gebouwde rijzige kruisbasiliek vertegenwoordigt een van de voornaamste voorbeelden van de Utrechtse School in de neogotiek. Het heeft er even om gespannen of de kerk het zou redden. In 1967 werd de kerk gesloten. De nieuwe eigenaar van de kerk sprak de wens uit de kerk te willen restaureren maar vroeg ondertussen voor de zekerheid toch een sloopvergunning aan. Monumentenzorg heeft de sloop weten te voorkomen door het gebouw op de monumentenlijst te plaatsen. Pater Kotte heeft de diensten in de kerk weer nieuw leven ingeblazen en heeft zich hard gemaakt voor de restauratie van de kerk en de Stichting Willibrorduskerk in het leven geroepen. Deze kon op 1 mei 1988 van start gaan met het maken van een begroting en het in de steigers zetten van het zuidelijk transept.

Locatie: Minrebroederstraat 21
Kosten: de rondleidingen zijn gratis
Aanmelden: aanmelden is niet nodig

Deze speciale rondleidingen worden gegeven op zaterdag 9 juli, 6 augustus en 10 september om 13.00 en 15.00 uur en maken onderdeel uit van de 'Manifestatie Tepe'. Zie www.aorta.nu voor meer informatie over de activiteiten omtrent de Willibrorduskerk en de tentoonstelling over de architect Alfred Tepe, die van 28 september t/m 12 november in Aorta te bezichtingen is. Zie ook www.kerkenkijken.nl .

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -