NMBS

Leuven: Nieuwe spoorbrug over Leuvense Vaart krijgt vorm

08/07/2005

Zaterdag 9 juli zullen twee kranen een spoorbrugdek van 200 ton over de Leuvense Vaart leggen. Dit komt in de plaats van de oude spoorbrug die vier maanden geleden werd weggenomen. Het betonnen gevaarte werd langs de weg aangevoerd. Een drijvend ponton brengt het tussen de twee brugpeilers. Zaterdagnamiddag staat aan beide oevers een kraan klaar voor het optilwerk.

Het treinverkeer tussen Leuven en Brussel ondervindt geen hinder van de werkzaamheden omdat het gebruik maakt van het nieuw aangelegde derde en vierde spoor van de lijn 35.

Tijdens het ganse weekend is de Aarschotse Steenweg in Leuven ter hoogte van de Leuvense Vaart afgesloten voor het wegverkeer. Door een aangepaste verkeerscirculatie blijven de handelszaken in de omgeving bereikbaar.

In oktober is de nieuwe spoorbrug volledig klaar voor indienstneming. Dan kan een tweede spoorbrugdek worden vervangen. Eind 2005 zijn de aannemers CEI De Meyer klaar met dit bouwkundige hoogstandje.

Het vervangen van de spoorbrug gaat samen met de aanleg van de spoorboog Leuven. Deze spoorboog zal het mogelijk maken om eind 2006 rechtstreeks vanuit de regio Hasselt Aarschot naar Brussel te sporen wat een tijdwinst van minstens 15 minuten oplevert. Het project van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de NMBS-Groep kost 9,69 miljoen euro.

""