Gemeente Vlaardingen


Open dag opgravingen De Vergulde Hand
06 juli 2005

De archeologen van het Vlaardings Archeologisch Kantoor (VLAK) hebben bij de opgravingen op De Vergulde Hand een Romeinse gem gevonden. Het betreft een klein ovaal en afgeplat stukje glas, dat ingebed is geweest in een ring. Samen dienden deze als zegelring. De ring zelf is niet teruggevonden. Volgens stadsarcheoloog Tim de Ridder is het de enige Romeinse gem die in Vlaardingen gevonden is. Op de gem is een gehelmde godheid te zien. De kwaliteit van de ingesneden afbeelding is uitzonderlijk goed. Wel is onduidelijk is of het een man of vrouw betreft. Het zou kunnen gaan om de Romeinse godin Minerva, de god Mars, of zelfs een sterfelijke held als Achilles. De gem is ongeveer 1 cm in diameter. De gem is te dateren in de 1e eeuw na Christus.

Open Dag

Aanstaande zaterdag 9 juli is tussen 10.00 en 16.00 uur een open dag op de opgraving. Hierop zal de gem te bezichtigen zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom om de gem en de opgravingen te komen bekijken. Er worden rondleidingen gegeven en er zal een speciale editie van de nieuwsbrief Archeologie Actueel worden verstrekt. Er is een kleurwedstrijd voor de kleinsten. Bovendien zijn er demonstraties in bronsgieten en houtbewerking.

Momenteel worden bewoningssporen uit de Midden-IJzertijd (400 tot 300 voor Chr.) en de Romeinse Tijd (eerste eeuw na Chr.) opgegraven. Op de open dag is een boerderij uit de Midden-IJzertijd zichtbaar met resten van palen, haard en veeboxen. Er omheen zijn aanwijzingen voor omheiningen aangetroffen en een paadje dat belegd is met stammetjes. Daarnaast zijn uit verschillende periodes greppels gevonden, en de funderingen van een gebouwtje voor voedselopslag uit de Romeinse tijd.

Voor meer informatie over de opgravingen op De Vergulde Hand en een routebeschrijving: zie www.archeologie.vlaardingen.nl.