Korps Landelijke Politiediensten

Service infopunten zorgen voor opgeluchte vakantiegangers

Driebergen 09-07-2005 - Meer dan 80% procent van de caravans had zaterdag 9 juli 2005, te weinig lucht in de banden. Dit constateerde de ANWB\Wegenwacht bij de 160 bestuurders die zich vanochtend meldden op de service-info punten voor de grensovergangen bij Eijsden (A2) en Hazeldonk (A16). Bij de service-info punten, een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, de Douane en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, hielden zich ook Belgische, Duitse en Franse agenten op. Zij gaven de vakantiegangers de laatste verkeersinformatie mee van hun land. Opgelucht verlieten de caravanners Nederland op weg naar hun vakantiebestemming.

Bij de grensovergang Hazeldonk (A16) meldden zich 65 bestuurders. Naast te weinig lucht in de banden was er sprake van overbeladingen van caravans. Fietsen voorop zorgden voor te veel kogeldruk en drinkwater was ook hier een boosdoener voor een te hoog gewicht.

In zeven gevallen was het noodzakelijk de motorolie bij te vullen. Eén bestuurder kwam vandaag tot de ontdekking dat zijn auto was voorzien van een mistachterlicht!

In Eijsden (A2) probeerden er zelfs twee vakantiegangers meer dan 100 liter water mee te nemen. Hier had slechts één caravan had voldoende lucht in de banden! Twee bestuurders kregen het advies om nieuwe banden te monteren, vanwege de minder goede staat. Eén bestuurder schafte bij het tankstation een nieuwe accu aan. Ruim 95 bestuurders deden hier het service- infopunt vrijwilllig aan.

De Douane gaf aan de kinderen smokkelkoffertjes mee met informatie over de Douane en de in- en uitvoerbepalingen.

De vakantiegangers stelden het zeer op prijs dat de Belgische, Duitse en Franse politie de laatste verkeersinformatie van hun land gaven. Vooral de routes langs Antwerpen (B) en Metz (F) geven problemen in verband met wegwerkzaamheden.

De Verkeerspolitie controleerde o.a. of de jonge passagiers achterin een gordel droegen en kregen als beloning het gordeldier Goochem. Zij vertrokken met blijde gezichten richting hun vakantiebestemming.

Rijkswaterstaat zorgde voor een schone parkeerplaats en lichtkranten op de snelweg om de vakantiegangers te attenderen op deze vakantiecheck.

Zaterdag 23 juli krijgen vakantiegangers de laatste gelegenheid om een servicepunt aan te doen op de rijksweg A7 ter hoogte van Scheemda, parkeerplaats Medernertol. De controletijd is dan van 06.30 uur tot 12.30 uur.