Ingezonden persbericht




STATENFRACTIES: TOESTANDEN IN TER APEL ONTOELAATBAAR

De fracties van GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie in de Staten van Groningen zijn ernstig verontrust over de gang van zaken in het VertrekCentrum (VC) in Ter Apel. Na een bezoek van bijna vier uur, waarbij met veertig bewoners van het VC is gesproken, komen de fracties tot de volgende uitspraken:


. Sommige uitgeprocedeerde asielzoekers worden niet teruggenomen door het land van herkomst. Er moet op zeer korte termijn volstrekte helderheid komen over de vraag wanneer ze dan toch in Nederland mogen blijven (Buitenschuldcriterium).
. Geen enkele vluchteling mag zonder opvang op straat worden gezet. De getuigenverklaringen laten er geen twijfel over bestaan dat dit regelmatig wel gebeurt.
. Wie geen papieren kan krijgen hoort niet in de gevangenis. Nu worden er mensen na verblijf in het VertrekCentrum overgebracht naar de Vreemdelingenbewaring. Dat is een Huis van Bewaring.
. De burgemeester van de Gemeente Vlagtwedde dient de politie op te dragen om niet mee te werken aan het op straat zetten van vluchtelingen. De afspraken die hierover zijn gemaakt door de Groninger Gemeenten moeten ook door Vlagtwedde worden nagekomen.
. Wij adviseren de Gemeenteraad van Vlagtwedde om het contract met het COA ernstig te heroverwegen. Er zijn vele aanwijzingen dat het COA zich niet aan de afspraken houdt.
. Wij roepen de Tweede Kamer op om op korte termijn een parlementair onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in de VertrekCentra en de consequenties van het terugkeerbeleid.

Het is ontstellend om te zien dat mensen zo wanhopig zijn geworden dat ze naar het middel van de hongerstaking grijpen. We hebben ernstig verzwakte, maar vastberaden mensen gesproken. Op de vraag waarom ze niet meer eten antwoordden ze: omdat wij geen hoop meer hebben. Hun perspectief is de gevangenis in Nederland (Vreemdelingenbewaring), de straat of terugkeer naar Syrië en Iran. Dat dit volstrekt veilige landen zouden zijn, zoals de minister beweert, is een gotspe. Op de vraag wat er nodig zou zijn om de hongerstaking te beëindigen werd gezegd: dat Nederland niet meer met één oog open en één oog dicht naar vluchtelingen kijkt, maar hun verhaal serieus neemt. Het is bewonderenswaardig dat mensen onder deze omstandigheden nog de kracht blijken te hebben om over hun eigen lot heen te kijken. Wij zijn onder de indruk van hun kracht.

9 juli 2005

Hennie Hemmes (SP), Jan Hilverts (ChristenUnie), Laura Smit (PvdA), Eduard v. Zuijlen (GroenLinks)

Voor meer informatie: Eduard van Zuijlen (06 33638220) of Laura Smit (06 20629452)

................ noot: