Socialistische Partij

Van Raak: `Plannen Pechtold passen op een bierviltje'

09-07-2005 * De Democratische vernieuwingsagenda van Pechtold gaat vooral over de vorm, niet over de inhoud. SP-senator Ronald van Raak: "Pechtold kreeg bij zijn aantreden de opdracht om te komen met gedegen voorstellen voor politieke vernieuwing, maar heeft zich er vanaf gemaakt met wat losse ideetjes. Zijn plannen passen op de achterkant van een bierviltje."

Een Nationale conventie moet een "constitutionele agenda gaan opstellen voor de komende decennia". "Maar dat is precies de opdracht die Pechtold zélf in het Paasakkoord van de regeringspartijen had meegekregen," aldus Van Raak. "Ik ben benieuwd wie in die conventie gaan zitten, hoe die mensen worden aangewezen en waarom Pechtold niet en zij wél kunnen nadenken over de toekomst van onze democratie."

Ronald van Raak Hetzelfde geldt voor het zogenaamde Burgerforum dat moet gaan nadenken over een nieuwe kieswet. Van Raak: "Het is heel goed als burgers meer worden betrokken bij de discussies over bestuurlijke vernieuwingen. Ik vraag me af of de mensen die door Pechtold in een forum worden gezet nou écht de bevolking vertegenwoordigen."

De minister wil voor 2010 de rechtstreeks gekozen burgemeester in de grondwet vastleggen, terwijl een grote meerderheid van de partijen - en ook de kiezers - voorstander is van een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. "Misschien om zijn burgemeester deze keer wél door de Eerste Kamer te krijgen, wil Pechtold de procedure voor wijziging van de grondwet aanpassen," aldus Van Raak. Ook het voorstel voor invoering van het referendum is weinig nieuws onder de zon. Van Raak wil niet zozeer een referendum door kabinet of Kamer, maar een volksinitiatief. "Kiezers moeten de mogelijkheid hebben om falende volksvertegenwoordigers te
corrigeren. Het moet niet zo zijn dat volksvertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid ontlopen door moeilijke problemen op het bord van de burgers te leggen."

Door spreiding van de gemeenteraadsverkiezingen wil Pechtold voorkomen dat landelijke thema's de lokale verkiezingen domineren. Volgens Van Raak gaat het ook hier veel te veel om de vorm en veel te weinig om de inhoud. Een andere datum van verkiezing maakt niet zoveel uit, omdat er immers altijd landelijke problemen zijn die burgers bezighouden. Bovendien laten herindelingsverkiezingen zien dat de opkomst hier veel lager is en juist minder mensen zich uitspreken over de lokale politiek.

Van Raak: "Democratisering van het bestuur is een wezenlijke taak. De plannen van Pechtold lijken vooral bedoeld om het gezicht van de Democraten 66 in het kabinet te redden, maar zijn veel te ondoordacht om Nederland democratischer te maken."