Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Try-out Linescape 2006; Vier kilometer lang kunstproject met maatschappelijke uitdaging van start

BORGER - Kunstenaar Marthijn de Groot uit Amsterdam maakt in de zomer van 2006 een vier kilometer lang schilderij. Dit schilderij, dat in de open lucht wordt gemaakt, loopt dwars door het landschap van het Hunzedal - tussen Bronneger en Borger - in de provincie Drenthe.

Op zaterdag 9 juli om 12.00 begint Marthijn de Groot bij Galerie De Omgeving aan de Torenlaan in Borger de officiële try-out van het ambitieuze kunstproject. De titel is minifestatie Linescape 2006. Tussen 17.00 en 18.00 uur worden vervolgens alle ins en outs rondom de megafestatie Linescape 2006 gepresenteerd door de initiatiefnemers en gastsprekers. Alle facetten van Linescape 2006 zijn gedurende de try-out, die ook zondag 10 juli nog voortduurt, te zien.

Honderd meter
Marthijn de Groot schildert beide dagen een schilderij van 100 meter. Er zijn verschillende evenementen langs de honderd meter lange route en jongeren leveren een bijdrage aan de creatie van het schilderij.

Marthijn de Groot, van wie momenteel in Galerie De Omgeving in Borger een expositie is te zien, heeft al veel bijzondere projecten op zijn naam. Hij schilderde in Palestina met 'de kinderen van Arafat', hij maakte tekeningen in een NOS televisiewagen tijdens de Tour de France, hij stond twee weken in een glazen atelier op de dansvloer van disco de It in Amsterdam, hij schilderde de Battle of Ane in een kerk in Overijssel en deed de Harry Denton's Starlight Room performance in San Francisco (USA).

Vier kilometer
"Maar dit project gaat een stapje verder", zegt De Groot. "In een periode van twee weken een schilderij met een lengte van vier kilometer vervolmaken wordt niet alleen een artistieke, maar ook een emotionele en fysieke uitdaging. Ik heb het schilderij Linescape genoemd omdat deze Engelse uitdrukking is gebaseerd op de woorden: levensverhaal, rode draad en landschap."

De artistieke prestatie en presentatie is tevens de start van een maatschappelijk project met een ambitieus karakter. Marthijn de Groot en Hans Agterberg, initiatiefnemer en eigenaar van Galerie De Omgeving in Borger, hebben zichzelf namelijk een tweede doel gesteld. Agterberg: "We geven jongeren met een turbulent levensverhaal, een nieuwe kans om hun droom te realiseren. Dit traject dat we 'Van Linescape naar Droom' genoemd hebben wordt tijdens de try-out op 9 juli ook gepresenteerd.