Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 8 juli 2005

Internationale Socialisten aanwezig in Londen bij wake voor de slachtoffers van de aanslagen

Op zaterdag 9 juli zullen de Internationale Socialisten in Londen deelnemen aan de wake bij Euston Station, voor de slachtoffers van de aanslagen van gisteren. Woordvoerder Pepijn Brandon: 'In de afgelopen dagen demonstreerden we met vele duizenden in Schotland tegen de G8-top, tegen wereldarmoede en oorlog. Na de afschuwelijke aanslagen van gisteren eisen we nog steeds dat maatregelen worden getroffen die de werkelijke oorzaken van terrorisme zullen wegnemen: een onmiddellijk einde aan de bezetting van Irak en Afghanistan, en het opheffen van de wereldarmoede die miljoenen mensen wereldwijd in wanhoop stort.'

Het nieuws over de afschuwelijke aanslagen in Londen bereikte ons gisteren op onze terugreis uit Schotland waar we demonstreerden tegen de G8, wereldarmoede en oorlog. We leven mee met de families en vrienden van de slachtoffers en met de vele gewonden.
De timing van de aanslagen suggereert dat het verstoren van de G8-top een van de doelen was. Maar de slachtoffers waren niet de wereldleiders, niet de verantwoordelijken voor de grieven die een kleine wanhopige minderheid aanzetten tot deze terreur. De slachtoffers waren gewone mensen op weg naar hun werk.
Voor ons is er geen verschil tussen de gewelddadige dood van deze mensen en de dood van onschuldige burgers in Irak en Afghanistan als gevolg van de 'oorlog tegen terrorisme'. Dit onderscheidt ons van Tony Blair en George Bush, die de aanslagen in Londen op cynische wijze misbruiken om de voortzetting van hun oorlog en bezettingspolitiek te rechtvaardigen. Meer verwoesting, meer doden en meer aanslagen zullen onvermijdelijk het gevolg zijn van dit beleid.
In de afgelopen dagen demonstreerden we met vele duizenden in Schotland tegen de G8 voor een radicale breuk met dit beleid. We eisten - en eisen nog steeds - de enige maatregelen die de werkelijke oorzaken van terrorisme zullen wegnemen: een onmiddellijk einde aan de bezetting van Irak en Afghanistan, het schrappen van alle schulden van de arme landen en het opheffen van de wereldarmoede en honger die miljoenen mensen wereldwijd in wanhoop stort.

Ruim twintig activisten van de Internationale Socialisten zijn momenteel nog in Londen aanwezig op het grote antikapitalistische, anti-oorlogscongres Marxism 2005. Dit congres openende vanochtend met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen, met indrukwekkende speeches van Tony Benn en George Galloway. In de komende dagen zullen we volop discussieren over alternatieven voor de wereld van de G8, oorlog, armoede, honger en terreur.
Morgen, zaterdag 9 juli, zullen we om 17.00 uur deelnemen aan de wake voor Euston Station die georganiseerd wordt door de Stop the War Coalition (http://www.stopwar.org.uk).