Fontys


Prijzenregen bij Fontys Hogeschool MER

Vandaag ontvingen zo'n honderd studenten van de diverse opleidingen van Fontys Hogeschool Management Economie en Recht hun diploma. De Rabobank, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, de NVM en CRA Vastgoedontwikkeling beloonden tijdens de uitreiking een aantal studenten met een scriptieprijs.

zaterdag 9 juli 2005 door Femke Huvenaars
BOM scriptieprijs

De prijs gaat dit jaar naar Michael Ham, student Management, Economie en Recht uit Duizel. Hij heeft een zeer waardevolle scriptie geschreven over de betekenis van financial project management voor het bedrijf Energyst. De scriptie vertaalt bedrijfsprocessen op het gebied van sales en operations naar een financieel model, om zo de resultaten van deze bedrijfsprocessen te kunnen analyseren. Daarmee toont Michael het belang aan van een niet-technische innovatie voor deze onderneming. Zijn scriptie heeft bovendien een hoog `bruikbaarheidsgehalte' en geeft daarmee een concrete innovatie-impuls aan het Brabantse bedrijfsleven. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) creëert kansen voor de provinciale economie. Dat gebeurt onder andere door het organiseren en initiëren van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. In dat licht moet ook de BOM Scriptieprijs worden gezien. Met deze prijs wil de BOM het belang onderstrepen van kennistransfer tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven.

Rabobank scriptieprijs
Winnaar van de Rabobank scriptieprijs is de 21-jarige Vera Ng uit Budel. Zij voerde haar afstudeeronderzoek, `Marketingplan Hypotheken, op weg naar lokaal marktmeesterschap', uit in opdracht van de Rabobank Geldrop, Heeze en Leende. Volgens de jury is Vera een terechte winnaar: `Beloond is onder andere de hoge mate van zelfstandigheid die Vera aan de dag heeft gelegd bij haar uitmuntende onderzoek naar de wijze waarop de Rabobank de hypothekenafzet kan vergroten. Haar onderzoek bevat een uitstekende externe- en interne analyse, een goed opgezette enquête en een heldere swot-analyse. Het onderzoek blinkt uit in een degelijk theoretisch fundament waaraan zij de onderzoeksaanbevelingen wist te koppelen. De aanbevelingen zijn creatief, in hoge mate toepasbaar en 'smart' uitgewerkt.` Vera kreeg haar prijs, een geldbedrag van EUR 1000,- , uit handen van de heer N. Kwantes, adjunct-directeur Rabobank Nederland. De tweede prijs is gewonnen door Ruud van Dijck uit Veldhoven en de derde prijs werd gewonnen door Yvonne Nooijen uit Aarle-Rixtel.

NVM scriptieprijs
De beste scripties van de opleiding Vastgoed en Makelaardij maakten dit jaar twee keer kans op een prijs, de NVM scriptieprijs en de CRA scriptieprijs. Om voor de NVM scriptieprijs in aanmerking te komen dient de afstudeerscriptie minimaal het cijfer 9 te hebben. Aan de prijs is een cadeau verbonden dat de studenten in hun beroepsuitoefening goed kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld een taxatiekoffer of een palmtop. De winnaar van dit jaar is Huub Meulenbroeks uit Hapert. Hij schreef zijn scriptie over de 'Ruimte voor Ruimte-regeling', waarbij intensief agrarisch gebruik wordt ingewisseld voor woningbouw. De kracht van het onderzoek is gelegen in de praktijktoets die de student op eigen initiatief heeft uitgevoerd na formulering van de aanbevelingen. De scriptieprijs werd uitgereikt door de heer Paul Besselaar, Register Makelaar-taxateur o.z. RMT te Amsterdam, in zijn hoedanigheid van voorzitter van het NVM-HEAO platformoverleg. De NVM-scriptieprijs is beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen.

CRA scriptieprijs
Dit jaar wordt voor het eerst de CRA scriptieprijs uitgereikt aan een student van de opleiding Vastgoed en Makelaardij. Winnaar van deze scriptieprijs is Caroline Stroosnijder uit Rossum. Zij ontving de geldprijs van EUR 500,- uit handen van Peter van Rooij van CRA Vastgoedontwikkeling uit Eindhoven. Het afstudeeronderzoek van Caroline vond plaats binnen het werkgebied van de SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en is uitgevoerd voor een projectontwikkelaar. Het onderzoek richtte zich op de herbestemming van vastgoed naar een woonfunctie. Hierbij is in het bijzonder gekeken naar objecten die door de oprichting van brede scholen als zelfstandig object hun functie op termijn zullen verliezen. Na een omschrijving van de vastgoedmarkt worden interessante, actuele, herontwikkelingsmogelijkheden zeer uitvoerig omschreven. Ondanks de uitvoerigheid worden de mogelijkheden snel afgekaderd en de gekozen trend `brede scholen' wordt uitgebreid onderzocht. Waarna Caroline middels een groot aantal interviews tot concrete aanbevelingen en voor ontwikkelaars bruikbare informatie komt.