ChristenUnie


Vragen over crisissituatie Nederlandse visserij vrijdag 8 juli 2005 - 23:39

Schriftelijke vragen van het lid Slob (ChristenUnie) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over crisissituatie Nederlandse visserij vanwege hoge gasolieprijzen.
1. Bent u op de hoogte van het feit dat een deel van de Nederlandse vissers 2 juli jl. in Urk voor een crisisoverleg bij elkaar is geweest om te spreken over de gevolgen van de hoge oliegasprijzen?
2. Is het juist dat een vertegenwoordiger van het ministerie tijdens deze bijeenkomst heeft aangegeven dat er voor de korte termijn geen financiële (overgangs)regeling zal komen en dat er alleen verder gesproken zal worden over een saneringsoperatie? Zo ja, wat is de reden voor dit standpunt?

3. Deelt u onze opvatting dat het nemen van tijdelijke overgangsmaatregelen dringend noodzakelijk is om dreigende faillissementen op de korte termijn te voorkomen?
4. Bent u op de hoogte van het feit dat in Frankrijk inmiddels een financiële overgangsmaatregel voor de vissers is getroffen en dat in Spanje, België en Engeland de overheid in overleg is met de vissers over een overgangsmaatregel? Zo ja, bent u bereid om in navolging van Frankrijk in Nederland z.s.m. een gelijksoortige financiële overgangsmaatregel te treffen om de hoge olieprijzen het hoofd te bieden totdat er in het najaar verdere besluiten genomen zullen worden voor de langetermijn?
5. Bent u direct of indirect betrokken bij de gesprekken die delegaties van vissersorganisaties uit negen Europese landen recent hebben gevoerd met het directoraat-generaal Visserij van de Europese Commissie? Zo ja, ziet u op basis van deze gesprekken ruimte voor het nemen van tijdelijke overgangsmaatregelen voor de Nederlandse visserij? Bent u in dat opzicht bereid bij de Europese Commissie aan te dringen op een (tijdelijke) verhoging van de minimis-steun? (nu maximaal 3000 EUR, conform Verordening (EG) nr. 1860/2004, artikel 3)

6. Bent u op de hoogte van het feit dat tijdens de vergadering van 2 juli jl. in Urk door vissers is gedreigd met acties? Deze acties (waaronder het blokkeren van de Nieuwe Waterweg) zouden vanaf 1 augustus a.s. gaan plaatsvinden als maatregelen voor de korte termijn uitblijven. Wat doet u om deze acties te voorkomen?

Zie ook:

* Twee voor twaalf voor visserijvloot

---