Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Finales EK 'Bobstart en Beach' in Groningen vandaag van start met Olympische sporters en entertainment

De Grote Markt in Groningen staat vandaag (zaterdag 9 juli) in het teken van de finales van het open Europees Kampioenschap Bobstart. Tijdens 'Bobstart en Beach' komen niet alleen enkele Olympische bobsleeërs in actie, maar ook Olympische Beachvolleyballers. Het evenement, waar duizenden bezoekers worden verwacht, wordt omlijst met talloze randactiviteiten.

Aan het EK Bobstart nemen ruim 90 atleten uit tien verschillende landen deel. Zij suizen bij de onderdelen 4 mansbob, 2 mansbob en skeleton vanaf een 70 meter hoge baan naar beneden, zodra ze zo snel mogelijk zijn gestart. De bobslee die hierbij wordt gebruikt, rijdt dankzij hoofdsponsor NS als een Olympische trein over Nederlandse rails. De NS is ook sponsor van het NOC/NSF.

Naast de baan bevinden zich drie velden waar onder andere de finales van het NK eredivisie beachvolleybal (zaterdagavond) plaatsvinden. Tot de deelnemers behoren onder meer Reinder Nummerdor. Bobstart en Beach wordt georganiseerd door de Stichting Bobstart Groningen, in samenwerking met de NeVoBo Noord-Oost en de organisatie 'Beach'.

Nederlandse Teams

Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht zullen alle Nederlandse teams op het EK Bobstart in Groningen starten. Het bobteam Glas bestaat uit piloot Arend Glas en de remmers Vincent Kortbeek, Sybren Jansma , Arno Klaassen en reserve Ronald Huethorst. Opvallend is dat deelnemer Arend Glas ook deel uitmaakt van de organiserende Stichting Bobstart Groningen.

Het World Cup seizoen is voor Bobteam Glas succesvol verlopen. Met een 5e en een 9e plek in de eerste WorldCups in de 2-mans en drie maal top-10 in de laatste vier wedstrijden in de 4-mans werd nominatie voor Turijn 2006 afgedwongen. Daarnaast nam het juniorenteam van Emiel Muskita deel aan de Junioren WK in St. Moritz

Het Bobteam Van Calker bestaat uit de broers Edwin en Arnold van Calker en Cesar Gonzales en Ruben Stelma De beste prestatie van dit team werd neergezet tijdens het EK in Altenberg. Hier eindigden zij op de 20e plek, ondanks de ernstige crash die zij hier maakten tijdens de tweede run.

Het Bobteam Vakkanjers is het Nederlandse team wat het afgelopen seizoen de beste resultaten geboekt heeft. Het team bestaat uit de dames Eline Jurg, Urta Rozenstruik en Christel Bertens. Zij eindigden afgelopen seizoen vijf maal bij de eerste tien, waarvan drie maal zelfs bij de eerste vijf. Ilse Broeders, Jeannette Pennings en Kitty van Haperen zijn samen Bobteam Broeders. Zij zijn op het EK in Altenberg vijfde geworden

Bij het EK Bobstart komen uit het buitenland enkele formaties die al hoge ogen hebben gegooid tijdens World Cup wedstrijden. Het gaat onder meer om de teams van Tom Johansen (Denemarken), Rene Spies (Duitsland), Lee Johnson (Engeland), Fabrizio Tosini (Italië), Wolfgang Stampfer (Oostenrijk), Ivo Danilevic (Tsjechië) en Martin Galliker (Zwitserland).

De samenwerking tussen de Stichting Bobstart Groningen, Nevobo en Beach heeft geresulteerd in een uniek sportevenement waarin zomer- en wintersporten gecombineerd worden.
Zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur houdt het Olympisch Steunpunt Noord Nederland en VIP-lunch op het ereterras rondom de wedstrijdlocaties. 's Avonds vindt een spetterende beachparty plaats, die tot 2 uur 's nachts duurt. De finales van het Daniel Ray Beach Circuit zijn op zondag 10 juli van 12.00 tot 18.00 uur in het hartje van de stad Groningen.

EINDE
PERSBERICHT