Skatebond Nederland

Persbericht Skate Bond Nederland

----------
Arjan Smit domineert ook in Staphorst

Arjan Smit heeft zaterdag in Staphorst weer een overwinning toegevoegd aan zijn erelijst. De zesvoudig wegkampioen was afgetekend de sterkste in de massasprint van de achtste etappe van de landelijke Univé World on Wheels-competitie. De Australiër Michael Byrne toonde zich tevreden met de tweede plek. Sprinter Karlo Timmerman uit Staphorst was met de derde plaats niet echt gelukkig.
In de hectische laatste ronde was er een valpartij in het peloton, waardoor onder meer Timmermans ploeggenoot Jan van Loon (Rollerblade) en Smits ploegmaat Cédric Michaud (Nefit) uitgeschakeld werden. Timmerman: "Daardoor kon mijn ploeg mij niet meer optimaal lanceren voor de eindsprint." Het gebeurde allemaal achter de rug van winnaar Smit: "Ik denk dat de Rollerbladeploeg in die laatste afdaling iets te veel risico nam,'' meende hij.

De lichte helling in het parcours, met daarna een geleidelijke afdaling en een scherpe bocht, bleek niet selectief voor de aan elkaar gewaagde renners. Op de talloze ontsnappingen volgde steeds weer een hergroepering. Aan het eind van de race was zowat iedereen in het peloton wel een keer weg geweest. De gemiddelde snelheid was bijna 40 km per uur (39,862). Smit: "Het was zulk mooi weer, met bijna geen wind die het moeilijk kon maken.''
Met Smit, nu wonend in Nijeveen maar geboren en getogen in Rouveen (gemeente Staphorst), en Karlo Timmerman stonden er twee plaatselijke favorieten op het erepodium. Michael Byrne: "Hun thuisvoordeel maakte het voor mij al moeilijk genoeg op het podium te komen. Voor onze Univéploeg was het lastig om tegen twee sterke teams, Nefit en Rollerblade, op te boksen." Smit (27) en Timmerman (18) waren juist terug van een korte trainingsstage met een groep kandidaten voor de nationale selectie in het Duitse Jüterbog, waar de eerste week van augustus het EK plaatsvindt. Vanwege regen kon er maar één dag op de piste worden gereden. Timmerman won er de oefenwedstrijden over 300 en 500 meter. "Als je goed op de weg wilt zijn, moet je ook op de baan uit de voeten kunnen," is zijn stelregel.
De 'oudere garde' liet in Staphorst zien nog niet afgeschreven te zijn. Zo was er halfkoers een ontsnapping met onder meer René Ruitenberg en Marcel Oosten, beiden in het verleden meervoudig Nederlands kampioen, Arjan Mombarg, Jacco Morren en Wim Bos. Ook Smit ging er meermalen alleen of in gezelschap op uit.

B-rijders
Junior Pieter-Jan van Eck (16) uit Zuilichem won de B-wedstrijd, vóór plaatselijk favoriet Gerwin Smit uit Rouveen en junior Crispijn Ariëns (16) uit Boxtel. Ze maakten deel uit van een kopgroep van zeven.
Voor zowel Van Eck als Ariëns was het de eerste B-wedstrijd in hun jonge carrière. Beide eerstejaars junioren verdedigen van 21 tot en met 28 juli het oranje tijdens het Europees jeugdkampioenschap in het Italiaanse Cardano al Campo. Vorig jaar waren de twee als kadet medaillewinnaars op het EK jeugd in Pamplona: Van Eck behaalde er eenmaal zilver en tweemaal brons, Ariëns eenmaal zilver. Ook junior Kai Bloetjes (15) uit Oudkarspel, die vijfde werd in Staphorst, gaat naar het EK: hij start op de afsluitende marathon. De junioren drukten daarmee hun stempel op de race, waarin het wemelde van de plaatselijk favorieten. In de kopgroep zaten verder Justin van der Veen (vierde) en Gerard Haasjes (zesde), beiden uit Staphorst, en Endie van Laar uit Otterlo (zevende). Voordat de definitieve kopgroep een feit werd, waren er verschillende andere ontsnappingen geweest. Daarin waren Ariëns, Bloetjes, Van Laar en Haasjes ook al actief, evenals nog drie thuisrijders: Pieter Lassche uit Rouveen en de Staphorsters Klaas de Weerd en André Akkerman. Verder deden Wessel van Loon (Haule), Mark Hobma (Blauwhuis) en junior Jesse Spee (Wezep) mee aan vluchtpogingen.

C-rijders
Roelof Compagner, ook al uit Staphorst, veroverde zijn tweede zege van het seizoen bij de C-rijders. Geert Averink uit Rijssen, die tweede werd, toonde zich verheugd met zijn eerste podiumplaats. De derde plek was voor Michiel Frankema uit Meppel.
Compagner, voormalig A-rijder, had gewacht tot de finale om zijn slag te slaan. Met nog één minuut en drie ronden te gaan overbrugde hij binnen twee ronden de afstand naar de kopgroep, die al rondenlang de wedstrijd dicteerde. In die kopgroep zat behalve Averink, Frankema en Compagner nog een deelnemer die reed onder de naam Ruben, maar die door de jury niet in de uitslag werd opgenomen omdat hij zich niet had aangemeld.
Tussen de seniorenraces door reden ook alle categorieën pupillen en kadetten korte wedstrijden, die meetelden voor de Stouwdamcompetitie. Verder was er een dikkebandenrace voor verklede fietsers, waarvoor Erik Hulzebosch het startschot loste.

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skate Bond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skate Bond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skate Bond Nederland (SBN)

De Skate Bond Nederland is in 2004 tot stand gekomen na een fusie van de de Nederlandse Rolschaatsbond, Skeelerbond Nederland en de Nederlandse Bandy Federatie. De skategerelateerde sporten die onder de hoede van de SBN vallen zijn aggressive, bandy, downhill, inlinehockey, kunstrijden, recreatie, rolhockey en speed. In korte tijd groeide het ledenaantal van de afzonderlijke bonden van 2.500 tot nu 12.500, georganiseerd in bijna 100 verenigingen. De SBN wil ten behoeve van een verantwoorde sportdeelname van zoveel mogelijk inwoners in Nederland leiding geven aan de beoefening van de skatesport in al haar verschijningsvormen. De SBN is door het Ministerie van VWS en NOC*NSF erkend als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland en is aangesloten bij de Wereldbonden FIRS (Rollersports), FIB (Bandy) en de Europese bond CERS. Univé Verzekeringen is hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl