Rechtbank Amsterdam


Toegangsregeling inhoudelijke behandeling strafzaak Mohammed B

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Mohammed B. dient op maandag 11 en dinsdag 12 juli 2005 (reservedag woensdag 13 juli). Beide dagen begint de zitting om 09.00 uur.
De zittingen vinden plaats in de extra beveiligde zittingzaal van de rechtbank aan de Zuidermolenweg 1 te Amsterdam Osdorp. Van bepaalde delen van de zitting wordt beeld- en geluidsmateriaal verstrekt aan de audiovisuele media.

Voorzieningen publiek
Het aantal plaatsen in de zittingzaal in Osdorp is zeer beperkt. Daarom kan de gehele zitting ook rechtstreeks, via een videoverbinding, worden gevolgd in een zaal op de rechtbank aan de Parnassusweg. Hier geldt de regel dat degenen die het eerst komen naar binnen mogen, tot het aantal beschikbare plaatsen is vergeven. Iedereen wordt gedetecteerd en zonodig gefouilleerd bij de ingang. Men dient zich te kunnen identificeren.
De zaal op de Parnassusweg gaat om 08.00 uur open voor het publiek (Toren E, Parnassusweg 220 te Amsterdam). De deur van de beveiligde zittingzaal aan de Zuidermolenweg 1 te Osdorp gaat om 07.15 uur open en wordt om 08.30 uur gesloten.

Opnamemateriaal en andere communicatiemiddelen verboden In het gebouw aan de Zuidermolenweg en op de rechtbank aan de Parnassusweg is filmen, fotograferen en het maken van geluidsopnamen verboden. Apparatuur (inclusief mobiele telefoons) kan om die reden tijdelijk worden ingenomen.

Voorgenomen verloop van de zittingsdagen
Maandag 11 juli

- behandeling van de feiten (géén tenlastelegging)
- horen van benadeelde partijen/slachtoffers
- horen twee deskundigen
Dinsdag 12 juli

- requisitoir officier van justitie

- pleidooi advocaat

- repliek en dupliek

- laatste woord verdachte
De zittingen beginnen op de aangegeven data om 09.00 uur.

Voorzieningen pers
Op de rechtbank aan de Parnassusweg en in de beveiligde zittingszaal in Osdorp zijn de perskamers als werkruimte beschikbaar voor de media; er is hier echter geen directe verbinding met de zaal. Op geen van de zittingsdagen mogen fotoâs worden gemaakt van de zitting. Tekenaars worden evenmin toegelaten.

Audiovisuele media
De NOS verzorgt de poolregeling op 11 en 12 juli 2005. Vertegenwoordigers van radio en televisie dienen zich hiervoor aan te melden bij de NOS (035 â 677 8052). Van de volgende delen van de zitting wordt - met vertraging - beeld- en geluidsmateriaal verstrekt:

11 juli 2005:

- opkomst rechtbank,

- algemeen overzicht gegeven door de rechtbank.

12 juli 2005:

- requisitoir van de Officier van Justitie,
- pleidooi van de raadsman van Mohammed B.,
- repliek en dupliek.

Accreditatie pers
De plaatsen voor de pers in de beveiligde zittingszaal worden toegewezen door de rechtbank. In verband met de grote belangstelling, ook van buitenlandse media, geldt een strikt toewijzingsbeleid. Iedereen dient in bezit te zijn van een geldige perskaart. De pers dient zich vóór woensdag 6 juli 2005 aan te melden door middel van dit accreditatieformulier. Op vrijdag 8 juli 2005 maakt Bureau voorlichting & communicatie van de rechtbank na 15.00 uur bekend welke media worden toegelaten tot de beveiligde zittingzaal.

Inlichtingen
Het persbericht en het accreditatieformulier staan ook vermeld op www.rechtspraak.nl/rechtbank/Amsterdam.
Voor overige informatie kunt u bellen met Bureau voorlichting & communicatie van de rechtbank Amsterdam: 020 - 541 2882.

Bron: Rechtbank Amsterdam
Datum actualiteit: 28 juni 2005 Naar boven