Gemeente Helmond


---

GBO vertegenwoordigt Helmond bij Brabantse Spelen

Foto: Di-Cycle Di-Cycle gaat strijd aan met ontwerpen andere Brabantse steden

Dinsdag 28 juni jongstleden zijn de finalisten van de vormgevingswedstrijd De Brabantse Spelen bekend gemaakt. GBO Design - Engineering mag Helmond vertegenwoordigen in deze vormgevingswedstrijd die wordt georganiseerd door de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) in samenwerking met BrabantStad en de Provincie Noord-Brabant. De wedstrijd die vormgeving en sport als centraal thema heeft, geeft Brabants vormgevingstalent en creatief ondernemerschap de kans zich op een unieke wijze te presenteren. De finalisten gaan de komende maanden aan de slag om hun ontwerp / prototype vorm te geven in de zeecontainer die ze ter beschikking hebben gekregen. Hiervoor hebben ze elk een werkbudget van 2.500,--
De vijf containers gaan vervolgens als een reizende tentoonstelling door BrabantStad, de vijf grote steden in Brabant, Breda, Eindhoven, Helmond, s-Hertogenbosch en Tilburg.
De tentoonstelling start op 15 oktober in Eindhoven bij het begin van de Dutch Design Week en sluit in Helmond waar de containers van 19 tot en met 25 november te zien zullen zijn. Voor de winnaar staat een publieksprijs van 5.000,-- ter beschikking.

Elke stad heeft bij de Brabantse Spelen een eigen Team de Mission, dat wordt voorgezeten burgemeester. Verder hebben de betrokken vakwethouders (cultuur en economie) en een aantal vertegenwoordigers uit de sectoren onderwijs, vormgeving en sport zitting in het team. In Helmond is de samenstelling van het Team de Mission: burgemeester drs. F. Jacobs, de wethouders P. Tielemans en T. Houthooft-Stockx, mevrouw A. Knoet-Michels namens het onderwijs, de heer R. van de Kerkhof namens de sector sport, de heer J. Verspaget namens de ondernemers en ir. F van de Loo als architect / vormgever. De belangrijkste taak van dit team was de jurering van de ingezonden ontwerpen. De steden kozen elk een andere invalshoek. Helmond koos voor productvormgeving in samenwerking met het bedrijfsleven.

Foto: Di-Cycle Di-Cycle
Jeroen op ten Berg en Maarten Woensdregt van GBO Design - Engineering hebben met medewerking van Janssen - Fritsen een zogenaamde Di-Cycle ontworpen. Het is een nieuw soort tweewielig voertuig dat als een fiets door menskracht wordt aangedreven en dat zowel over land als water kan. Passage uit het ontwerp: Zowel volwassenen als kinderen bewegen steeds minder. Doelstelling van deze opdracht is dan ook het actief betrekken van mensen bij een stadsconcept. Met sport en vormgeving als uitgangspunten ontwikkelde GBO een vervoersmiddel dat passend is bij de stad Helmond. Gekenmerkt door een goede infrastructuur van wegen en kanalen biedt Helmond de mogelijkheid voor een nieuw witte fietsplan zowel op de weg als het water. Actief bezig zijn in de buitenlucht en ondertussen langs de belangrijkste en mooiste plekjes van Helmond rijden. Op diverse plaatsen wordt de mogelijkheid geboden om in en uit te stappen en kan men de route tijdelijk onderbreken voor een bezoek aan toeristische attracties.

Keuze maken
Het Helmondse Team de Mission moest een keuze maken uit twee zeer goede inzendingen maar heeft unaniem voor het ontwerp van GBO gekozen. Kwalificaties van het ontwerp waren: zeer inspirerend, uiterst professioneel, hoge kwaliteit en zeer functioneel. Het Team de Mission is van mening dat dit product in een behoefte voorziet. Het tweede ontwerp is van a3AANXL. Ontwerper Adriaan Albers ontwierp samen met Soulbase in de container een aantal compartimenten waarin geest en lichaam worden gescand met behulp van vragen, die men per computer moet beantwoorden en waarbij men een gezondheidstraject inclusief training - doorloopt. Het ontwerp speelt op een vernieuwende en creatieve manier in op de maatschappelijke ontwikkelingen rond het fenomeen gezondheid. Het specifieke sportaspect komt indirect naar voren maar ook dit ontwerp voorziet in een behoefte en biedt in potentie een grote meerwaarde, aldus het Team de Mission.

De voortgang van de ontwikkelingen van de ontwerpen en de realisatie daarvan zijn te volgen op de website www.brabantstadfestival.nl